Egyre népszerűbb a magyar nyelv oktatása

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Debrecen – Ettől az évtől már egy brazíliai egyetemen is lehet magyarul tanulni.

Sokan foglalkoznak saját anyanyelvük oktatásával külföldieknek a visegrádi országokban (Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon) – egyebek mellett ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Debreceni Nyári Egyetem munkatársai végeztek az elmúlt egy évben. A programról Szaffkó Péter, az intézmény igazgatója elmondta: ezen a területen nagy a konkurencia hazánkban. Több mint 200 olyan szervezet működik, amely arra jogosult, hogy magyar nyelvet tanítson külföldieknek.

Ugyanakkor érdekes, hogy a visegrádi államokban nem tanítják a többi három ország nyelvét. Ezen a Debreceni Nyári Egyetem változtatott, ettől az évtől elkezdtek cseh nyelvet oktatni – tette hozzá a szakember.

Csontos Pál, a Debreceni Egyetem tanulmányi igazgatója arról számolt be, hogy a brazíliai Sao Pauló állami egyetemén hamarosan magyar nyelv oktatás kezdődik, ami azért fontos, mert Dél-Amerikában ott él az egyik legaktívabb magyar közösség. Reményei szerint hamarosan egy argentin várossal is sikerül hasonló megállapodásra jutni.

HBN-OCs