Népszerű a múzeumba járók éjszakája

Népszerű a múzeumba járók éjszakája
Népszerű a múzeumba járók éjszakája - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Egy cserépcsészét sem lehetett volna a földre ejteni.

Itt van az óegyiptomi gyűjtemény? – hangzott a kérdés a Múzeumok Éjszakáján szombaton a Déri Múzeumban. – Igen, a tárlatvezető ott fekszik középen – jött a humoros válasz a tömegből, egy, a múmiára mutató kéz tulajdonosától. Egy cserépcsészét sem lehetett volna a földre ejteni az Ethno-Trezor kiállításon, ahol Heller Zsolt folkesztéta lebbentette le a hímzett leplet a népi motívumok mély érteméről, a faragott, festett mintákban rejlő férfi-nő kapcsolat szimbolikájáról, a zsidó kultúra ősiségéről. A tárlatvezetések voltak a legnépszerűbbek a Déri Múzeumban, ahol 6713 fő tette tiszteletét hétvégén.

A Csenki Attila humorista gondolataival tarkított Alföld és Wahorn András koncepciója szerint vezetett Szabadkéz kiállítás, valamint a Ladánybene 27-koncert járult leginkább hozzá, hogy az elmúlt évek legsikeresebb Múzeumok Éjszakáját tudhatja maga mögött a MODEM, ahová hatezren látogattak el.

A Református Kollégium Múzeumába a gyermekeknek szóló kézműves-foglalkozások, a bábelőadás és a Besh O’Drom koncertje vonzotta a legtöbb látogatót, összesen 3500–at. Hajdúböszörményben a serkészítés körül sürgölődött minden résztvevő, összesen több mint 2500 fő.

HBN–HABE


Múzeumok éjszakája – Nagy érdeklődés mellett zajlott a rendezvény
Budapest, 2014. június 23., hétfő (MTI) – Nagy érdeklődés mellett zajlott a Múzeumok éjszakája: a programsorozatban részt vevő 432 intézménybe országszerte valószínűleg minden eddiginél többen látogattak el június 21-én.