Népszavazást akar az MSZP

Debrecen. Helyi népszavazást tartana az MSZP a debreceni gyógyfürdő és a nagyerdei stadion fejlesztéséhez kapcsolódóan.

Zsiros Zsolt városi pártelnök hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: mind a gyógyfürdő, mind a futballpálya fejlesztését szükségesnek tartják és támogatják, de csak akkor, ha az nem jár a Nagyerdő további területeinek körbekerítésével.

Megítélése szerint elfogadhatatlan a fideszes többségű közgyűlés májusi döntése, amellyel a Debreceni Gyógyfürdő Kft. üzemeltetésébe adta a nagyerdei közpark egy 1,8 hektáros területét. Álláspontjuk szerint nem tudni például, hogy továbbra is ingyenesen lehet-e belépni az említett pihenőparkba.

Ahhoz, hogy a közgyűlés napirendre tűzze a helyi népszavazást, a képviselők több mint egynegyedének aláírása szükséges. Ez 13 képviselőt jelent. A 12 tagú szocialista frakció vezetői – közölte Zsiros Zsolt már tárgyaltak az ügyben két helyi civil szervezet, továbbá az SZDSZ két képviselőjével is, azonban mindannyian elutasították a népszavazási kezdeményezés támogatását.

– Ez a közelgő önkormányzati választások miatt van, az említett képviselők kampánytémává akarják tenni a kérdést és politikai hasznot akarnak húzni belőle. Ez azonban nem politikai kérdés, erről a városlakóknak kell dönteniük – hangzott az elnök véleménye. Hozzátette: ha a közgyűlés nem támogatja a népszavazás kiírását, úgy a lakosság körében aláírásgyűjtésbe kezdenek.

A kampány témái lesznek

A város vezetése és maga a Fidesz-frakció egyaránt figyelembe vette a kívülről érkező javaslatokat, észrevételeket a parkerdő és a stadion ügyében. A szocialistáknak ezzel a lépéssel a politikai érdekeik érvényesítése a célja – reagált Papp László, a Fidesz közgyűlési frakciójának vezetője.

A parkerdő területe a változtatás után – szögezte le – rendezettebb lesz és továbbra is bárki ingyenesen látogathatja. Papp László szerint a stadion rendezése 8 év óta húzódik és a szocialisták semmit sem tettek a fejlesztés érdekében. Ugyanakkor nemrég egy nyilvános vita keretében is a nagyerdei megvalósítás nyert megerősítést. – A őszi önkormányzati választások során a Fidesz programjában szerepelni fog e két téma, a szavazók akkor ebben is döntenek – hangsúlyozta a politikus.

A szabad demokraták részéről Gadus István úgy látja, a szocialisták egy civil kezdeményezést akarnak felkarolni, márpedig ebben nincs helye pártoskodásnak; az SZDSZ képviselői ezért nem támogatták az ominózus kezdeményezést.

HBN