Népek tánca tölti be a köztereket

Akt.:
Népek tánca tölti be a köztereket
© Fotó: Illusztráció
Berettyóújfalu – Több mint kétszáz néptáncos ropja Újfaluban.


A nemzetek közti együttműködés megerősítése és egymás kultúrájának megismerése a célja az I. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztiválnak – hangsúlyozta Turzó Renáta, a Bajnóca Néptánc Egyesület vezetője az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a hétfőtől péntekig tartó fesztiválon összesen öt külföldi csoport – görög, lengyel, litván, török, magyar – 149 tagja, valamint a helyi egyesület 90 táncosa lép fel a belváros különböző pontjain, amely pénteken a Szent István téren, nemzetközi táncházzal zárul.

Megjegyezte, a fesztivál ötletét egy tavalyi, Lengyelországban tett látogatás adta, az ottani csoport tagjait szerették volna vendégül látni a városban, amely kibővült a többi ország táncosaival.

A virágkarneválon is

Az egyesület vezetője kiemelte, a csapatok a fesztivál ideje alatt a táncolás mellett fakultatív program keretein belül ismerkednek meg a település látnivalóival, valamint egymás kultúrájával, ugyanis esténként saját hazájuk népi ételeiből tartanak kóstolót.

– A néptáncfesztivál Berettyóújfalu üde színfoltja, ahol közösen ismerhetjük meg az ide látogató nemzetek kultúráját – fogalmazott Muraközi István polgármester. Hozzátette, a többnapos fesztivállal Újfalu méltó módon emlékezik meg az államalapítás ünnepéről.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a vendégeskedő csoportok nem csupán a kisvárosban lépnek fel, a török, litván és lengyel táncosok ugyanis a debreceni virágkarneválon is képviseltetik magukat.

HBN
hirdetés