Nagyvilág

2008.03.09. 08:59

Obama nyert Wyomingban

<p>Egyesült Államok - Barack Obama legyőzte Hillary Clintont a demokraták elnökjelöltségéért folyó verseny szombati előválasztásán Wyoming államban - közölte az AFP francia hírügynökség vasárnap.</p>

A hagyományosan republikánus államban csak a választók 25 százaléka demokrata, ők voksoltak a jelöltekről a közép-európai idő szerint vasárnap hajnalig tartó fordulóban.

Obama a szavazatok 61 százalékát szerezte meg, Clinton pedig 38 százalékot kapott. Az AFP adatai szerint az egykori first ladyre összesen 3311-en szavaztak, ellenfelére pedig 5378-an. Mindössze 64 voksot kaptak más jelöltek, ezeknek többségét John Edwards szenátorra adták le, aki egyébként még január végén feladta a versenyt.

Egy 50 ezer fős városban olyan sokan mentek el szavazni, hogy a tervezettnél két órával később tudták csak elkezdeni a voksolást. Wyoming egyébként az Egyesült Államok legkisebb népességű tagja. A mindössze 500 ezer embernek otthont adó államban csupán 12 demokrata küldött voksa dőlt el. Ebből Obama 7, Clinton 5 szavazatra számíthat. A következő komoly verseny kedden lesz, amikor Mississippi állam 33 delegáltjának voksáról döntenek a szavazók.

Obama pénteken azt mondta egy helyi televíziónak, hogy nem indul az alelnöki posztért, csakis az elnökségre pályázik. Hillary Clinton korábban lehetségesnek tartotta, hogy végül közösen induljanak a novemberi elnökválasztáson John McCain republikánusa jelölttel szemben, de az egykori first lady is saját magát látná a legmagasabb poszton.

A demokraták két esélyese között kedden újra nyílt lett a harc, miután az egykori first lady kedden két államban is legyőzte ellenfelét.

Egy pénteki felmérés szerint a demokraták versenyének két főszereplője országosan fej-fej mellett áll. Obamát a megkérdezettek 45, Clintont 44 százaléka támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!