Nemzetközi trendek az építészetben

Nemzetközi trendek az építészetben
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Épületgépészeti és épületenergetikai területen dolgozó közép-európai oktatók, kutatók számára rendez kétnapos nemzetközi tanácskozást szeptember 27-28-án az egyetem Műszaki Kara. Az International enviBUILD 2018 programnak első alkalommal ad otthont Debrecen – olvasható a Debreceni Egyetem közleményében.

A konferenciára – amelynek központi témái az épület és környezet kapcsolata, az energiafelhasználás, a komfort, valamint az építőanyagok – hat országból érkeztek vendégek, elsősorban építőmérnökök, épületgépészek, épületenergetikusok és építészek. A szakmai tanácskozást korábban Pozsonyban, Brnóban és Bécsben rendezték, most Debrecen a házigazda.

– A rendezvény elsődleges célja, hogy megismerjük a legújabb tudományos eredményeket, ugyanakkor a tapasztalatcsere mellett remek alkalmat kínál a kapcsolatépítésre a környező országok intézményeinek szakembereivel – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Lakatos Ákos, a szervező Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék tanszékvezető-helyettese.

A két nap alatt csaknem 30 előadás hangzik el angol nyelven. Az elméleti programokat gyakorlati bemutatók színesítik, amelyek többek között az új alkalmazások mindennapi felhasználását mutatják be. A környezettudatos épületekre vonatkozó kutatások jelenleg elsősorban arra fókuszálnak, hogy olyan építőanyagokat használjanak, amelyek a legkevesebb környezeti terhelést okozzák.

A program résztvevőit Kalmár Ferenc, a Műszaki Kar tudományos dékánhelyettese köszöntötte.

– Az, hogy a Debreceni Egyetem elnyerte a konferencia rendezésének jogát, bizonyíték arra, hogy a szakma nemzetközileg is elismeri az itt folyó színvonalas oktató- és kutatómunkát – hangsúlyozta a dékánhelyettes.

– Debreceni Egyetem –