Nemzetközi szinten öregbítik a debreceni vívás hírnevét

Bíró Dávid és Nyisztor Sándor
Bíró Dávid és Nyisztor Sándor - © Fotó: Interfencing DSC/TFSE
Debrecen – Hatalmas lendülettel dolgoznak a nyáron alakult debreceni vívóegyesület vezetői.

Az Interfencing DSC és a TFSE vívói ezúttal sportdiplomáciai sikert értek el, hiszen Magyarországról egyedül az egyesület tagjait hívták meg egy szingapúri nemzetközi edzőtáborba. Közben a vívóteremben sem állhat meg a munka, hiszen Bíró Dávid a sabaci junior világkupára készül mesterével.

A hétvégén a junior férfi párbajtőrözők a szerbiai Sabacban találkoznak. Az Interfencing DSC termében készülő Bíró Dávid a román nemzeti csapat tagjaként lép pástra a megmérettetésen.

Egyesületünk, mint azt a neve is sugallja, nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatok építésére”

– kezdte beszámolóját Sápi Máté, a debreceni egyesület elnöke. – Amikor Dávid megkeresett bennünket, hogy a környéken nincs lehetősége arra, hogy sportolói karrierjét folytassa, örömmel segítettünk neki. Egyesületünk alapítói között van Nyisztor Sándor athéni olimpikon, aki korábban is segítette már Dávid felkészülését. Őt kértem meg, hogy a jövőben is foglalkozzon a nagyváradi születésű sportolóval – tette hozzá.

– Dávid igen nehéz korszakon van túl, a múltban nem volt számára biztosítva, hogy megfelelő feltételek mellett készüljön, így kicsit visszaesett a teljesítménye és sokkal nehezebb bekerülnie az egyre erősebb román válogatottba – mondta Nyisztor Sándor a sportoló edzője. – Az Interfencingben jelenleg minden adott a problémamentes felkészüléshez.

Dávid tehát mindent megtesz azért, hogy juniorként is válogatott lehessen. Az egyesület kardvívói közben Szingapúrban segítik a helyi Singapore Sport Club felkészülését az Ázsia játékokra. A kéthetes edzőtáborban részt vesz a Korea National Sport University is, ahol többek közt a koreai olimpiai bajnokcsapat is készül.

Magyarországot a TFSE és az Interfencing DSC junior magyar bajnoki bronzérmes csapata képviseli. Bogár-Szabó András, Máté Benedek és Urbán Ádám a helyi egyesület vendégeként vesznek részt a táborban. – Mesterünket, Dávid Lászlót a munkája most Debrecenhez köti – folytatta mondandóját Sápi Máté. – Nélküle sem utaztak azonban egyedül a srácok, a TFSE vívómestere, az egyesületünkhöz egyébként ezer szállal kötődő Patócs Ákos, a tábor egyik vezetője. A másik pedig a neves koreai tréner, Lee Shin Mi.

A nemzetközi kapcsolataink tehát egyre szélesednek. Nincs megállás, már javában készülünk a nyári nemzetközi edzőtáborunkra, ahová a szingapúriak mellett eddig román, svéd, holland, orosz és francia vívók is jelezték részvételi szándékukat.”

Az új egyesület tehát rohamléptekkel fejlődik és teszi nemzetközileg is egyre elismertebbé a cívisvárosi vívást.

– Testnevelési Egyetem Sportegyesülete – TFSE –