Járvány

2020.04.21. 19:00

Balázs Attila: kimondottan rosszkor jött a szünet

Balázs Attila, a jelenleg a legelőkelőbb helyen rangsorolt magyar férfi játékos nagyszerű formában volt, amikor márciusban a koronavírus-járvány miatt leállt a teniszélet.

Hungary's Attila Balazs hits the ball during his semifinal match against Italy's Gianluca Mager at the ATP World Tour Rio Open 2020 tennis tournament at the Jockey Club in Rio de Janeiro, Brazil, early on February 23, 2020. (Photo by MAURO PIMENTEL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Mauro Pimentel

A rangsorban 76. teniszező az M4 Sportnak beszélt arról, hogyan éli meg a kialakult helyzetet. Mint mondta, a februári riói tornán elért bravúros elődöntőbe jutása és március elején, a belgák elleni Davis Kupa-siker idején érte el a csúcsformát.

„Ez mindenkinek rosszul jött, ez tény, nekem kimondottan. Egy picit megtörte a lendületet, hogy őszinte legyek. Most egyelőre nem látom még, hogy ez mekkora veszteség nekem, vagy esetleg jól tudok belőle kijönni”

- jegyezte meg a 31 éves sportoló, hozzátéve, hogy a tornák törlése miatt pontokat sem kell védenie, s ugyan Wimbledon és vélhetően a US Open is elmarad idén, viszont a helyezése által jó esélye van, hogy jövőre az ausztrál nyílt bajnokságon főtáblás legyen, ami pozitívum.

Balázs Attila elárulta, hogy a játék leállása utáni időszakban hetekig nem fogott ütőt a kezében, csak múlt héten kezdte újra, amikor

azt az információt kapták, hogy július közepére tervezik a versenyidőszak rajtját.

Noha ez az időpont még korántsem tekinthető véglegesnek, bízik benne, hogy valóban vissza lehet majd térni akkor a pályákra.

„Előző héten kezdtünk el óvatosan mocorogni, ütögetni. Egyelőre még partnerrel nem is játszottam, csak kosárból edzünk”

- mondta Balázs, aki edzőivel, Noszály Sándorral és Szendrey Dániellel dolgozik együtt. Egyelőre heti háromszor-négyszer mennek ki így tréningezni, aztán a júliusi időpont közeledtével egyre keményebb munka vár rá, és biztos benne, hogy válogatott társaival, a szintén itthon tartózkodó Fucsovics Mártonnal, Piros Zsomborral és Nagy Péterrel is fognak majd közösen dolgozni az elkövetkező hónapokban.

Balázs úgy véli, a csúcsformához versenyek, éles mérkőzések kellenek, ezért

a visszatérés után még biztosan nem úgy fog menni neki a játék, ahogy azt szeretné, „iszonyat nehéz” időszakra számít.

A közelmúltban Balázs fokozatosan lépett egyre előrébb a világranglistán, a következő egy-két évre viszont nem a további előrelépés a fő a számára, hanem, hogy stabilizálja a helyét a legjobb százban.

Balázs Attilát Roger Federer, Novak Djokovic és Rafael Nadal kezdeményezéséről is kérdezték. A három sztár a világranglistán a 250. és 1000. helyen álló játékosok megsegítésére hozott létre segélyalapot, melybe a magasabban rangsorolt teniszezők adnának bele pénzt. A magyar játékos jelezte, hogy természetesen ő is segít, amint értesítik a részletekről. A témával kapcsolatban annyit jegyzett még meg, hogy az alacsonyabban rangsoroltak egyébként sincsenek könnyű helyzetben, normál esetben sem tudnak pénzt keresni. A különbség óriási a két szint között, mert a top százasok tornáin már óriási összegeket lehet keresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!