Nemzetközi matematikai konferencia Győry Kálmán tiszteletére

Akt.:
Debrecen – A szakemberek szerint matekból továbbra is erős Magyarország.

Kétnapos nemzetközi számelméleti konferencia kezdődött péntek délután a Debreceni Egyetemen a most 75 éves Széchenyi-díjas Győry Kálmán matematikus tiszteletére. Az Élettudományi Központban 13 olyan tudós ad elő angol nyelven akik valamilyen módon kapcsolódtak, kapcsolódnak a professor emeritus, volt rektor munkásságához, például a tanítványai voltak.

Bonyolult megoldások

A rendezvény előtt az ünnepelt Győry Kálmán arról számolt be, hogy a konferencián egyebek mellett egyenletek, egyenlőtlenségek egész megoldását kutatják. – Ezek rendszerint nagyon nehéz kérdések és igen sok alkalmazással járnak. A napirendben szerepelnek még algebrai számelméleti problémák is, amikor nem az egész, vagy a racionális számok körében dolgozunk, csinálunk aritmetikát, hanem egy bővebb struktúrában, úgynevezett algebrai számtestben és vannak polinomokra vonatkozó kérdések is – jelentette ki.

Kiszámítható utánpótlás

Az első előadást Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja tartotta aki lapunknak úgy nyilatkozott, hogy Győry Kálmán a saját szakterületén, a diofantikus egyenletekben a világ elsők közzé tartozik.

Kérdésünkre azt mondta, hogy ellentétben más reál tárgyakkal, például a kémiával, fizikával, matematikus utánpótlásból nincs hiány hazánkban, sok a fiatal tehetség. A bolognai rendszer megszűntével folyamatosan növekszik a matematika tanár hallgatók száma.

– A frissen végzett matematikusok el tudnak itthon helyezkedni, ugyanakkor mivel jó szakemberek, külföldön is „kapkodnak utánuk” – tette hozzá.

Állítások alátámasztása

A konferencián Szemerédi Endre, Abel-díjas matematikus is eladott. (Matematikai Nobel-díj nincs, az Abel-díj ennek felel meg.) Ő olyan egészekből álló halmazok maximális méretével foglalkozott, melyek közül nincs kettő, amely négyzetszámmá adódna össze.

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség a középiskolákban minden nap matematika órákra és több ismeretlenes egyenletek megoldására, Szemerédi Endre úgy válaszolt, hogy mi szükség van társadalomtudományokra? – A számtant ezeknél sokkal fontosabbnak tartom. A megfogalmazhatatlan matematikai gondolkodásmódot elsajátítani végtelenül fontos! A leghangsúlyosabb az állítások alátámasztása. A matematika az élet szinte minden területén, például az agykutatásban is megtalálható – hangsúlyozta Szemerédi Endre.

HBN-OCs