Nemzetközi focigála Nyírbátorban

Nemzetközi focigála Nyírbátorban
Nyíregyháza – Az Arany Sárkány Focisuli hétvégén rendezte nemzetközi gáláját Nyírbátorban.

A VII. alkalommal megtartott Bátori Kupa a megye és a csapat életében igen rangos esemény. A labdarúgó torna kiemelt támogatója idén is a Báthory Anna Református Általános Iskola volt. „Az ismert és elismert sportösszejövetelre az ország különböző városaiból érkeztek hozzánk játékosok, többek között Budapestről, Balassagyarmatról, Debrecenből, Egerből, Kisvárdáról, Fehérgyarmatról, Mátészalkáról, Nyíregyházáról, illetve a határon túlról, Nagyváradról. A két napos tornán 14 egyesület 24 csapata, 3 korosztályban mérkőzött meg egymással – árulta el a focisuli elnöke, a rendezvény főszervezője, Csonka Gábor tanár úr, aki a református iskola kiváló pedagógusa is egyben. A rangadón 235 gyermek mutatta meg sporttudását és közel ezer főt mozgatott meg a felkészítőikkel, kísérőikkel, a szülőkkel és a szurkolókkal együtt. A remek körmérkőzéseken 20 percet futballoztak egymással a csapatok, három különböző helyszínen egyszerre, így mindenki játszhatott mindenkivel. A szabályoknak megfelelően figyeltünk arra is, hogy a gyermekek 1 nap alatt 100 percnél többet ne futballozzanak, hogy a terhelésük megfelelő legyen. Nem az eredmény számít, hanem a csapaszellem, a kitartó munka, a részvétel és a játék öröme. Diákjaink szépen teljesítettek a gálán – tette hozzá Csonka Gábor.

A nagyszabású rangadónak három helyszín adott otthont, közte a református általános iskola is. A házigazda méltán büszke a focisulira, hiszen a kis sportolók túlnyomórészt az intézmény diákjai. „Nagy öröm számunkra egy olyan kiemelkedő és színvonalas program mellé állni, valamint támogatni, amely öregbíti iskolánk és városunk hírnevét – jegyezte meg Sivadóné Cselenyák Dóra, az egyházi iskola vezetője. – Nagyszabású programjainkon a Nyírbátorba érkezőknek igyekszünk minden alkalommal kulturális és hasznos szabadidős lehetőséget is kínálni. Az ide látogatók ez alkalommal is megtekinthették történelmi emlékeinket, templomainkat, a várkastélyt, a panoptikumot és megmártózhattak a Sárkány Wellness és Gyógyfürdő kellemes fürdővízében – árult el az iskola igazgatója.

Az Arany Sárkány Focisuli 2008-ban alakult afféle utánpótlásként. Az egyesület 5 éves kortól fogadja a sportszerető gyermekeket. A suli 65 futball-kedvelő diákot és csaknem 120 kézilabdást oktat. A tanulók közül a csapatokba lányok és fiúk is járnak vegyesen. A csaknem 10 éves munka alatt a neves pedagógusok és edzők nemcsak a sport szeretetére nevelik a diákokat, hanem arra a kitartó munkára is, amely nélkülözhetetlen ezeknél a sportágaknál. A diákoknak fontos ebben a korban olyan erényeket és lényeges emberi sajátosságokat is megtanítani, amelyeket a későbbiekben hasznosíthatnak. A csapat nem első alkalommal játszott nemzetközi partnerekkel, szerencsére már több ízben is megtapasztalhatták, milyen idegen játékosokkal mérkőzni. A sportnak is van kultúrája, fontos a játék-morál. Noha minden tájegységnek más a játék-vehemenciája, ezek a rangadók abban is segítenek, hogy megismerjék és megtapasztalják a különbségeket és az azonosságokat.

„Gyermekkorban könnyebb győzni, mint játszani, de felnőttként csak az győzhet, aki megtanult játszani…” – zárta mondandóját Steven Gerrard bölcs gondolatával az esemény szervezője, Csonka Gábor.

– Pótor Melinda –