Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor
Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott ma délután fél kettőkor Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, a vasárnapi országgyűlési választásokat megnyert Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje.

Orbán: Nagyobb egység, gyorsabb kilábalás

Minél nagyobb felhatalmazást adnak az emberek az egységes kormányzásra a választások második fordulójában , az ország annál hamarabb fog kilábalni jelenlegi nehéz helyzetéből – mondta Orbán Viktor hétfőn, a választások első fordulóját követő nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A voksolás lebonyolításával kapcsolatos nehézségeket kommentálva a Fidesz elnöke szükségesnek tartaná az ügy kivizsgálását. Szerinte ki kell deríteni, hogy csak szerencsétlenkedésről volt-e szó, vagy fellelhető mögötte szándék.

Orbán azzal számol, hogy a kormányalakítás idejére az egész évre tervezett költségvetési hiány 95-100 százalékát kimerítik, vagyis tartalék nem marad. Mint mondta, a IMF-nek, a befektetőknek és az újságíróknak is meg kell érteni: az első cél a hiány pontos mértékének megállapítása.

A politikus az MDF-nek a parlamentből való kiesését nem kommentálta, a Jobbik szereplése kapcsán viszont azt mondta: a demokrácia győzelmének tekinti, hogy a szélsőséges erők nem kerültek fölénybe.

Orbán kitért a következő kormány megalakításával kapcsolatos kérdések megválaszolása elől, türelmet kért a szavazások lázártáig.

Leszögezte, hogy a következő kormánynak nincs ideje 100 napokban gondolkodni a konkrét lépések megtétele kapcsán, nincs lehetősége türelmet kérni, a tervezett intézkedések megtételéhez azonnal hozzá kell látni. A gazdaságpolitikai lépések között említette az adócsökkentést, a bürokrácia csökkentésést, a korrupció visszaszorításást és a kormányzati irányítási reformot. A kormányzati struktúra rendszer átakításával kapcsolatban azt mondta, hogy eddig minden kormányzatnak megadta a felhatalmazást az ellenzék is, hogy olyan rendszert alakíthasson ki, amilyet akar. Orbán arra számít, hogy ez a felhatalmaz most is meglesz.

A Fidesz elnöke a gazdasági megszorító intézkedések helyett, amely szerinte nem hozott eredményt a gadasági versenyképesség növelését nevezte a helyes iránynak. Nagyon fontosnak elemként emelte ki a munkanélküliség csökkentésést. Véleménye alapján “hálát lehet adni az Istennek”, hogy az elmúlt időszak koprmányzása után az emberek megsem a radikális szélsőséges erők fölénybe kerülésére szavaztak, hanem a demokráciára. Úgy vélte, az elmúlt időszak kormányzati káosza után az emberek nem a demokráciára, mondtak nemet csak a kormányzatot menesztették. Orbán egyébként úgy minősítette az a szocialista kabinetet, hogy oligarchikus módon irányított.

A szavazás első fordulójában tapasztalt nehézségeket, illetve az úgynevezett “Kubatov listákat” firtató kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, hogy a választások zavartalan lebonyolításának megszervezése a szocialista kormány feladata lett volna. Mint mondta: mielőtt “a mi szemünkben lévő szálkáról érdeklődnének, jó lenne ha saját gerándájukkal foglalkoznának.”

Ugyancsak kérdésre reagálva Orbán hangsúlyozta, hogy : fél éven belül önkormányzati reformot hajtanak végre és a közlekedési cégeket is rendbe teszik, amennyiben kétharmados többséget kapnak a parlamentben. Ugyanakkor leszögezte, hogy sem mód, sem szándék nincs az önkormányzati választások időpontjának eltolására.

Arra felvetésre, hogy a két választási forduló között lesz a miniszterelnökjelölti vita Orbán úgy válaszolt: szeretne még gondolkodni néhány napot azon, hogy van e értelme egy ilyen vitának.

Kérdezték a miniszterelnök-jelöltet arról is: mit kezd akkor, ha a jobbikos Vona Gábor korábbi ígéretének megfelelően gárda egyenruhában megy a parlamentbe. Erre Orbán úgy reagált, hogy ruházati esztétikai kérdésekről nem tud nyilatkozni, de a törvények elég egyértelműen rendelkeznek a kérdésben.

Kapcsolódó cikkek: