Magyarország

2007.12.10. 08:18

Ma temetik Budapesten Szabó Magdát

<p>Hétfőn délelőtt 11 órakor vesznek végső búcsút a kilencvenéves korában november 19-én elhunyt Szabó Magdától a budapesti Farkasréti temetőben.</p>

A Kossuth-díjas írónő ravatalánál Hiller István, oktatási és kulturális miniszter, Demszky Gáborfőpolgármester és Lator László, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke mond búcsúbeszédet.

 

A sírnál Bölcskei Gusztáv református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Lengyel György, rendező búcsúztatja Szabó Magdát.

 

Végakaratának megfelelően két városban is búcsút vesznek Szabó Magdától. A Kossuth díjas írónő végrendeletében azt kérte, hogy hamvait osszák meg, és az egyik urnát a szülei mellett, a debreceni Köztemetőben, a másikat pedig a budapesti Farkasréti temetőben, férje, Szobotka Tibor mellett helyezzék el. Szülővárosában december 1-jén több százan kísérték utolsó útjára az írónőt.

 

Szabó Magda 1917. október 5-én született Debrecenben. Szülővárosában érettségizett 1935-ben. 1940-ben a debreceni egyetem latin-magyar-történelem szakán diplomázott. 1947-ben kötött házasságot az 1982-ben elhunyt Szobotka Tibor íróval. Az eredetileg költőként indult Szabó Magda 1958 után már regényekkel és drámákkal jelentkezett. Az írónő főművének az először 1970-ben megjelent Abigélt tartják.

 

Szabó Magda a legtöbb nyelvre lefordított kortárs magyar írónk, regényeit 42 nyelvre ültették át. Bevallása szerint a legkedvesebb könyve a 2002-ben napvilágot látott életrajzi regénye a Für Elise. Hat évtizedes írói pályáján maradandót alkotott a mese műfajban is.

 

Generációk nőttek fel meseregényén, a Tündér Lalán, verses meséjén, a Bárány Boldizsáron és ifjúsági regényén, az Abigélen.

 

Az első irodalmi elismerését nagyon fiatalon kapta. 1949-ben vehette át a Baumgarten-díjat, amit még abban az évben visszavontak tőle. 1959-ben József Attila-díjat, 1978-ban Kossuth-díjat, 1983-ban Pro Urbe Budapest díjat, 1987-ben Csokonai-díjat, 1996-ban Déry-díjat, 2000-ben Nemes Nagy Ágnes-díjat, 2001-ben Corvin-láncot, 2003-ban Prima Primissima-díjat kapott. 1977-ben Debrecen, 2006-ban Budapest díszpolgárává választották.

 

Idén október 4-én Sólyom László köztársasági elnök, a miniszterelnök előterjesztésére, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Szabó Magdának.

 

Szabó Magda kilencvenéves korában november 19-én délután kerepesi otthonában hunyt el. A Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas írót az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Fővárosi Önkormányzat, Debrecen, valamint a Tiszántúli Református Egyházkerület saját halottjának tekinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!