Magyarország

2008.05.11. 15:31

Oldtimer repülőre ülhetnek a transzplantáción átesett gyerekek

<p>Előrehozott gyermeknapot rendez a Budapesti Különleges Mentők Alapítványa körülbelül 30 vese-, máj- és tüdőátültetett kisgyereknek a budaörsi reptéren.</p>

Az ünnepeltek a világ egyetlen használatban lévő Liszunov 2-es repülőjét nézhetik meg közelebbről vasárnap délelőtt. A szervezők gondoskodtak arról, hogy egy negyedórás panorámarepülésre is legyen idő a legendás világháborús géppel. Az esemény házigazdája Bochkor Gábor, az ismert rádiós lesz.

A szovjet gyártmányú harci gép 19 fős, ezért a gyerekek két-három csoportban szállhatnak fel rá, hogy madártávlatból lássák a főváros panorámáját. A Liszunov 2-est (becenevén Li2-t) a Goldtimer Alapítvány újította fel és bocsátotta a gyerekek rendelkezésére. 1997 októberében szállították Szolnokról Budaörsre, és csaknem 45 ezer munkaórát fektettek a felújításba - mondta el a Független Hírügynökségnek Fekete Zoltán, a Különleges Mentők alapítója.

A Li2-es volt a világháború utáni magyar légiközlekedés első repülőgépe: a Magyar-Szovjet Légiforgalmi Társaság 1946-ban ezzel a típussal indította be előbb belföldi, majd nemzetközi járatait. A MALÉV 1961-ig üzemeltette a Li2-eseket; a forgalomból kivonás után a légierőhöz, a sportrepülésbe, illetve kiállítási tárgyként különféle nyilvános helyekre kerültek. A honvédség főleg ejtőernyős-ugratásra és célzsák-vontatásra használta őket, egészen 1975-ös hadrendből kivonásukig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!