NEMZETI GYÁSZNAP – Félárbócon a magyar lobogó

Katonai tiszteletadás mellett a kormányfõ és a köztársasági elnök jelenétében felvonták, majd félárbócra eresztették szombat reggel a nemzeti lobogót a budapesti Kossuth téren.

A magyar kormány a múlt heti szmolenszki légi katasztrófa emlékére nemzeti gyásznappá nyilvánította a mai napot. A tragédia emlékére, amelyben Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök is elhunyt, a Parlamentnél ideiglenesen emlékhelyet állítottak fel, ahol az emlékezni vágyók vasárnap délután 6 óráig róhatják le kegyeletüket.

A nemzeti gyásznapon a középületekre fekete zászló kerül, ezen kívül a gyásznapról szóló rendelet értelmében az általános iskolák felsõ tagozataiban, a szakiskolákban, a gimnáziumokban és a szakközépiskolákban pénteken tanórán emlékeztek meg a lengyel és a magyar történelem közös eseményeirõl, a két nemzet együttmûködésérõl.

A fõvárosi Szent István bazilikában Erdõ Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szombaton délután 6-kor szentmisét tart a repülõgép-szerencsétlenség áldozataiért. A szertartáson jelen lesz Juliusz Janusz érsek Magyarország lengyel származású apostoli nunciusa. A misét élõben közvetíti az MTV 1-es csatornája.

FH