Nemzeti Címer Bizottság alakul

Budapest – A helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati címerek szakszerű és a címertani hagyományoknak megfelelő megalkotásának elősegítése érdekében Nemzeti Címer Bizottságot hoz létre a kormány. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

A bizottság feladata, hogy a helyi önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzatok már meglévő, valamint tervezett címereit szakmai szempontok alapján véleményezze, szükség szerint javaslatokat fogalmazzon meg a “címertani hagyományoknak megfelelő kialakítására”.

A testület elnöke a miniszterelnök általános helyettese. A bizottságnak öt állandó tagja van: a Miniszterelnökséget vezető miniszter vagy az általa kijelölt állami vezető, valamint – a bizottság elnökének felkérése alapján – a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója vagy képviselője, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság elnöke vagy az általa kijelölt tag, és a címertan területén elismert heraldikai szakértő.

A bizottság szükség szerint, de évente legalább négyszer tart ülést.

A rendelet szerint a miniszterelnök általános helyettesének a rendelet hatálybalépését követő tizenöt napon belül fel kell kérnie a bizottság tagjait és a rendelet hatálybalépését követő negyvenöt napon belül össze kell hívnia az alakuló ülését. A bizottság tagjai tevékenységükért díjazásban nem részesülnek, költségtérítés elszámolására nem jogosultak – rögzíti a jogszabály.

– MTI –
hirdetés