Nemzet Sportolója – Kamuti: ez többet ér nekem, mint egy olimpiai bajnoki cím

Budapest – Egy olimpiai győzelemnél is többre tartja Kamuti Jenő azt, hogy őt javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának.

“Ez többet ér nekem, mint egy olimpiai bajnoki cím” – mondta a tőrvívóként kétszeres olimpiai ezüstérmes sportember, aki a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi ülése közben az MTI-től tudta meg, hogy ő lehet az illusztris társaság új tagja.

“Ez egy álom volt, soha nem hittem volna, hogy egyszer valóra válik” – folytatta, hozzátéve, hogy szerinte sportolói pályafutásával, sportdiplomáciai tevékenységével és – amire nagyon büszke – orvosi pályafutásával érdemelte ki, hogy most őt javasolták a címre.

“Szerintem ezt a hármat értékelték együtt” – vélekedett. “Boldog, boldog, háromszor is boldog vagyok, és most meg is könnyeztem ezt” – vallotta be.

Hozzátette: mindenki, akinek a neve bárhol is felmerült mint a Nemzet Sportolója cím leendő várományosáé, az megérdemelte.

“Olyan ez, mint az Oscar-díj, már a jelöltség is nagy dolog” – hangsúlyozta.

“Rettenetesen büszke vagyok, hogy ilyen nagyszerű társaságnak lehetek a tagja, a jövőben is minden erőmmel azon leszek, hogy érdemes legyek erre” – mondta.

A 79 éves Kamuti Jenő tőrvívásban és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett, de kiugró sikereit tőrözőként érte el: egyéniben kétszer, 1968-ban és 1972-ben nyert olimpiai ezüstérmet, világbajnokságon 1957-ben tagja volt a győztes válogatottnak, emellett hatszor – kétszer egyéniben, négyszer csapatban – végzett a második helyen.

A Nemzet Sportolói társaságban Földi Imrének, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnokának április 23-i halálával üresedett meg egy hely. Az új tagról a Nemzet Sportolóinak javaslata után a kormány dönt.

– MTI –