Nemrég fogadták el, most meg kell változtatni a banki etikai kódexet

Nemrég fogadták el, most meg kell változtatni az etikai kódexet.

A bankok működését szabályozó kódex ugyanis megengedi, hogy ha a bankokra plusz adót vetnek ki, akkor a többletköltségüket áthárítsák az ügyfelekre – hangzott el pénteken az RTL Híradóban. A kormány most 200 milliárd forintos különadót akar kivetni a bankokra, ezért teljesen át kell alakítaniuk az etikai kódexet.

Jelenleg nagyjából 90 ezren nem fizetik pontosan lakáshitelük törlesztőrészletét, de őket a kilakoltatási moratórium az év végéig biztosan megvédi. A kormány hozott egy másik döntést is, miszerint évente 200 milliárd forint plusz adót vetnek ki a bankokra, pénzügyi intézetekre és biztosítókra. Már elkezdődtek a tárgyalások. A miniszterelnök pénteken azt mondta: a kormány közölte az érveit, ez első lépésnek elegendő.

Orbán Viktor korábban azt mondta: a pénzügyi szervezetek felügyeletének kell megakadályoznia, hogy a pluszköltségeket a bankok áthárítsák az ügyfelekre.

A bankszövetség szerint ezt azonban megtehetik a bankok, és ezt a PSZÁF-nél is így látják.

A jelenlegi magatartási kódex ugyanis ismeri a szabályozói környezet változását, tehát hogy adott esetben ennek költségeit az ügyfelekre hárítsák tovább – mondta az RTL Híradónak Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Az RTL Híradó kérdésére a miniszterelnök szóvivője elmondta: megváltoztatják a kódexet. Szijjártó Péter hozzátette: megteremtik a jogi feltételeit annak, hogy a bankok a terheiket és a kötelezettségeiket ne terheljék át az emberekre.

– Független Hírügynökség –