Nemiszervet keres, államfőt talál

Három évet kaphat az a lengyel programozó, aki úgy buherálta meg a Google keresőjét, hogy a lengyel államfő, Lech Kaczyński honlapja jelenjen meg elsőként, ha valaki beüti a férfi nemi szerv lengyel elnevezését, tudósít a Reuters nyomán az MTI.

A 23 éves férfi a rendőrségen beismerő vallomást tett, ám azzal védekezett, hogy csupán képességeit akarta próbára tenni a “Google-bomba” gyártásával. Google-bombának azt nevezik, mikor valaki egy politikus vagy cég honlapját sértő szavakhoz vagy kifejezésekhez kapcsolja.

Marek W. (a teljes nevét nem hozták nyilvánosságra) olyan programot készített, amely a “kutas” (a “fasz” lengyel megfelelőke) szó Google keresőprogramjába való bepötyögésével első találatként Lech Kaczynski lengyel államfő honlapját dobja ki.

A férfit az államfő megsértésével vádolták meg, és ha elítélik, ezért akár három éves börtönbüntetést is kaphat. Az ügyben eljáró ügyész szerint a programozó tettének semmi köze a szólásszabadsághoz. Az Amnesty International lengyel illetékese azonban úgy ítélte meg, hogy ha az államfő sértve érzi magát, magánszemélyként kellene eljárást indítania.