Nemhogy használhatatlan, életveszélyes Bihartorda egyetlen temploma

Akt.:
Évek óta használhatatlan a bihartordai református templom
Évek óta használhatatlan a bihartordai református templom - © Fotó: Kovács Péter
Bihartorda – Nemcsak a hívek, hanem jószerivel az egész falu aggódik a református templom sorsa iránt. Az épület állapota egyre csak romlik, és már több mint hat éve használhatatlan, életveszélyes.

– Pedig Bihartorda ékessége, fő látványossága lehetne az 1793 és 1797 között épült templom – fogalmaz Kis Dávid lelkész. – Legutóbb az 1970-es években újították fel teljesen. Az azóta eltelt években először a tető ment tönkre, majd ez magával hozta azt is, hogy a beázás miatt a falak állapota is súlyosan megromlott, illetve a torony felőli karzat és a fakazettás mennyezet egy része is leázott. Egy szakértői vélemény kimondta, hogy a templom életveszélyes és használhatatlan. A karzat tartógerendái az esővíztől olyan mértékben sérültek, hogy a karzat megszakadt. Azt ideiglenes alátámasztás tartja, de nem lehet tudni meddig. A falak felvizesedetek, a vakolat kívül-belül jelentős mértékben tönkre ment.

Ezért életveszélyes

2014-ben egy sikeres uniós pályázat után megtörtént a templomhajó tetejének cseréje, kiépítették a vízelvezetést, helyreállították a sérült mennyezetet, felújították a toronyfeljárót. Mindennek köszönhetően a beázástól már nem kell tartani, a munka jelentős része azonban ezután következik. Szükséges a falak alsó szigetelése, hogy a talajvizet ne szívják magukba, továbbá a külső-belső vakolás, festés, valamint mindkét karzat helyreállítása, megerősítése, a templompadozat, a toronysisak és az orgona felújítása. Mindez hozzávetőlegesen 120 millió forintba kerülne.


bto (1)

Fotó: Kovács Péter


Szomorú tény az is, hogy a parókia-gyülekezeti terem sincs sokkal jobb állapotban. A közel 100 éves épület teljes felújításra, átalakításra szorul. A falak meggyengültek, a nyílászárók elhasználódtak, a tető, a villamos- és vízhálózat elhasználódott. Ilyen körülmények között tartják már több mint hat éve az istentiszteleteket.

– Ez a helyzet nem tartható sokáig! – jelentette ki Kis Dávid. – A gyülekezet 2015-ben egyházmegyei támogatással elvégezte a gyülekezeti terem, a lelkészi hivatal és a lelkészi lakás, belső falainak javítását és festését azért, hogy méltóbb körülmények között tarthassuk az istentiszteleteket. Ez azonban csak a tűzoltó munka volt, az érdemi felújítás egyelőre még várat magára. A tető teljes cseréje, a falak megerősítése, az új vezetékek, nyílászárók összesen körülbelül 30 millió forintba kerülnének.

HBN–KZS


Figyelik a pályázatokat

A két épület rendbe hozatalára összesen 150 millió forintra lenne szükség. Ezt az összeget a gyülekezet nem képes előteremteni, éppen ezért folyamatosan figyelik a pályázatokat és évente két-három pályázaton is indulnak. A 2014-es kivételével egyelőre sikertelenül.

Jelen pillanatban is van két leadott pályázatuk. Egyiket a templom külső felújítására, a másikat a gyülekezeti terem teljes korszerűsítésére adták be.