Németországi molesztálás – Legkevesebb nyolc szexuális zaklatás történt Berlinben a kultúrák karneválján

Akt.:
Németországi molesztálás – Legkevesebb nyolc szexuális zaklatás történt Berlinben a kultúrák karneválján
© Illusztráció: rt.com
Berlin – Legkevesebb nyolc esetben történt szexuális zaklatás Berlinben a hét végén a kultúrák karneválján a német főváros rendőrségének kedden megjelent adatai szerint.

Keddig nyolc nő jelentkezett a berlini rendőrségnél azzal, hogy szexuális kényszerítés áldozata lett a négynapos karnevál alatt. Elmondásuk alapján csoportosan támadtak rájuk, az elkövetők “délies kinézetű” fiatalemberek voltak.

A szexuális zaklatásokkal kapcsolatban 4 embert vettek őrizetbe, köztük két 14 éves és egy 17 éves fiút. Ők Berlinben születtek, ketten török származásúak, a harmadik libanoni származású. A negyedik egy 40 éves török férfi.

A zaklatások többsége egy viszonylag új típusú bűncselekmény, az úgynevezett rátáncolás (Antanzen – örömittas táncnak, mulatozásnak álcázott csoportos utcai zsebtolvajlás, az elkövetők jellemzően észak-afrikai fiatalok) elkövetése közben történt.

A rátáncolásos esetekkel kapcsolatban eddig 12 feltételezett elkövető ellen indítottak eljárást, és 7 embert előzetes letartóztatásba helyeztek. A Der Tagesspiegel című berlini lap összesítése szerint 3 tunéziai, 2 marokkói és egy-egy líbiai és algériai személyről van szó. Ők a rendőrség adatai alapján pénzt és mobiltelefonokat loptak, szexuális zaklatást nem követtek el.

Frank Henkel berlini belügyi szenátor – a tartományi rangú város kormányának (szenátus) tagja – kedden elítélte a támadásokat. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa közleményében kiemelte, hogy a “megalázó” és a nők megvetését kifejező támadások közepette “szerencsére voltak emberek, akik civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot”, a rendőrség pedig “jelen volt és határozottan fellépett”.

Hozzátette, hogy a rendőrség áprilisban külön nyomozócsoportot alakított a rátáncolásos esetek feltárására.

A péntektől vasárnapig tartott kultúrák karneválján történt támadásokkal kapcsolatban a rendőrség keddi összesítése előtt két esetről jelentek meg információk. Az egyik szombaton történt, a két áldozatot egy nagyobb csoport férfi körülvette és zaklatta, molesztálták őket és egyiküktől elvették mobiltelefonját. Mire a rendőrök a helyszínre érkeztek, a csoport feloszlott, de három feltételezett elkövetőt sikerült előállítani, az áldozat pedig visszakapta mobiltelefonját.

A másik eset pénteken történt, a 16 éves áldozatot egy csoport férfi körbevette és zaklatta. Megpróbált kiszabadulni támadói gyűrűjéből, de nem sikerült, csak akkor, amikor egy férfi a segítségére sietett és megfenyegette a támadókat, hogy kihívja a rendőrséget. Az RBB szerint erről az esetről csak hétfőn szerzett tudomást a rendőrség, miután az áldozat a támadásról beszámolt az édesanyjának, aki feljelentést tett.

A berlini rendőrség szerint a kultúrák karneválján nagyjából 650 ezer ember vett részt, és a rendezvény viszonylag békés volt, nagyobb rendbontás nem történt.

A kultúrák karneválját (Karneval der Kulturen) a főként külföldiek és bevándorlók lakta Kreuzberg kerületben rendezik meg 1996 óta minden évben. A pünkösdi parádé a különböző kultúrák és népek békés együttélését, a nyitottság és az elfogadás, a tolerancia eszméit hirdeti Berlinben, ahol nagyjából 180 nemzet, népcsoport képviselői élnek együtt. A négynapos esemény az egyik leghíresebb multikulturális fesztivál a világon, népszerűsége London Notting Hill-i vagy Rotterdam nyári karneváljához mérhető.

– MTI –