Németország megveszi az adóelkerülők adatait tartalmazó diszket

A német pénzügyminiszter egy keddi lapinterjúban azt mondta: a kormányzat megveszi azt a diszket, amelyen mintegy 1500 olyan német állampolgár neve és adata szerepel, akik adóelkerülés miatt svájci bankszámlákon tartják jövedelmüket.

Wolfgang Schäuble azt is kiemelte, hogy a csalóknak még van idejük rendezni a dolgot. A diszket egy ismeretlen kínálta megvételre a német hatóságoknak 2,5 millió euróért (675 millió forint). Azt állította, hogy a lemez tartalmának köszönhetően a német államháztartás 100 millió euró (27 milliárd forint) adóbevételhez jut.

Egy svájci bank munkatársa azt mondta a Bild című német lapnak, hogy amióta kiderült: eladásra kínálták a lemezt a hatóságoknak, izzanak a telefonvonalak, a német betétesek pánikszerűen kérnek információkat megtakarításaikról. Nem ez az első eset, hogy lopott adatokat adnak el a német hatóságoknak. 2008-ban egy liechtensteini bankból származó adatokat tartalmazó lemezért fizetett a német titkosszolgálat 5 millió eurót (több mint 1,3 milliárd forint). Emiatt meg is romlott a hercegség és Berlin viszonya.

Németország és Svájc viszonya sem felhőtlen: Berlin minden áron meg akarja tudni, hogy állampolgárai mennyi pénzt menekítettek az alpesi országba, hogy ne kelljen utána adózniuk. Németországban hatalmas vihart kavart két éve az, amikor kiderült, hogy nagyvállalkozók, hírességek és cégtulajdonosok Svájcba menekítették keresetüket, hogy ne fizessenek magas adót utána.

A mostani eset kapcsán arról folyt a közbeszéd, hogy vajon lopott javakért fizethet-e az állam. A felkínált diszk ugyanis lopott adatokat tartalmaz. Schäuble pénzügyminiszter, aki az előző kormány alatt a belügyi tárcát vezette, azt mondta: a liechtensteini adatok megvétele után sem emelt senki panaszt, így a mostani vásárlást is indokoltnak tartja a konzervatív politikus.