Német lap: Magyarországon vettek ujjlenyomatot a würzburgi baltás-késes támadás tettesétől

Német lap: Magyarországon vettek ujjlenyomatot a würzburgi baltás-késes támadás tettesétől
© Fotó: breakingnews.com
Berlin – Magyarországon vettek ujjlenyomatot a Würzburg mellett egy vonaton végrehajtott baltás-késes támadás tettesétől – jelentette pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap.

A FAZ információi szerint a támadó teljesen ellenőrizetlenül lépett be Németországba.

A szövetségi belügyminisztérium ezt az állítást cáfolta.

A FAZ szerint a támadó ujjlenyomatát 2015 júniusában, Magyarországon rögzítették az Eurodac uniós menekültügyi adatbázisban, és amikor június végén megérkezett Németországba, a német hatóságok nem vizsgálták meg, hogy regisztrálták-e már valahol az EU-ban, vagyis nem vettek ujjlenyomatot, amelyet lefuttathattak volna a közösségi adatbázisban.

A menekültügyet uniós szinten szabályozó úgynevezett dublini előírások alapján a német hatóságok a magyarországi regisztráció miatt megtagadhatták volna a belépést a magát afgán állampolgárnak mondó, felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorútól.

Tavaly júniusban a szövetségi rendőrség nem végzett rendszeres ellenőrzést a határon, de megerősített járőrökkel igyekezett megakadályozni az illegális határátlépést. A szövetségi kormány csak 2015 szeptemberében döntött arról, hogy nem ellenőrzik és regisztrálják a menedékkérőket a határon, de a hatóságok már korábban is eltértek a dublini szabályoktól – mutatott rá a FAZ.

A szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Tobias Plate a berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a szövetségi rendőrség egy mélységi határellenőrzést végző egysége 2015. június 29-én hajnalban, a német-osztrák határ térségében, az A3 autópálya egy parkolójában feltartóztatta az afgán fiút több más emberrel együtt.

Az érvényes iratokkal nem rendelkező fiatalembert őrizetbe vették és Passauba szállították ellenőrzésre. Ujjlenyomatát a Fast ID nevű rendszer révén lefuttatták a “nemzeti adatbázisokban” – az AFIS (automatikus ujjlenyomat-azonosító rendszer) A és AFIS B adatbázisokban -, és megállapították, hogy a német hatóságoknak nincs adatuk róla.

Az illetőt érvényes iratok és engedély nélkül végrehajtott határátlépés gyanúja miatt feljelentették – mondta a szóvivő.

A támadó 2015 decemberében nyújtott be menedékjog iránti kérelmet, és idén márciusban kapott tartózkodási engedélyt. A FAZ kiemelte, hogy egyszer sem nyújtott be személyazonosság igazolására alkalmas iratokat, identitásáról mindig csak az általa közölt adatokat rögzítették.

A támadó kilétét legkésőbb a menedékjogi eljárásban alaposan meg kellett volna vizsgálni, de Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint ez sem történt meg. A miniszter a napokban elmondta, hogy az eljárás során a támadót nem hallgatták meg személyesen, és nem vettek ujjlenyomatot tőle.

Joachim Herrmann követelte, hogy a szövetségi rendőrség tartóztassa fel a határon az érvényes iratok nélkül érkező vagy a személyazonosságukat igazolni nem tudó embereket, és ne engedjenek be senkit, akiről nem tudni, hogy kicsoda. A tartományi miniszter azt is sürgette, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) gyorsítsa fel a menedékjogi eljárásokat.

A BAMF adatai szerint az afgán állampolgárok esetében az eljárások átlagos átfutási ideje 13,4 hónap.

A BAMF-nál a legutóbbi, június végi összesítés alapján 496 ezer feldolgozatlan menedékjogi kérelem fekszik.

A 17 éves menedékkérő hétfőn baltával és késsel rátámadt egy vonat utasaira a bajorországi Würzburg közelében. Az Allah akbar! (Allah hatalmas!) kiáltást hallatva rontott rá áldozataira, négy embert megsebesített, majd leszállt a többi utas által vészfékkel megállított vonatról, és megsebesített még egy embert. Rátámadt az előállítására érkezett különleges rendőri egységre, ezért a kommandósok lelőtték.

A nyomozás eddigi adatai alapján az Iszlám Állam terrorszervezet propagandájának hatására, de egyedül, önállóan cselekedett. Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint az eset az “ámokfutás és a terrorizmus határán” helyezkedik el.

– MTI –


A würzburgi támadó bosszút akart állni egy barátja haláláért

Berlin – Bosszút akart állni egy barátja haláláért a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás tettese – mondta kedden Würzburgban az ügyben indított nyomozást irányító ügyész.


Címkék: , ,hirdetés