Német fiatalok győzedelmeskedtek a világ egyik legnagyobb robotprogramozási versenyén Debrecenben

Akt.:
Német fiatalok győzedelmeskedtek a világ egyik legnagyobb robotprogramozási versenyén Debrecenben
© Fotó: NI
Debrecen – A FIRST® LEGO® League (FLL) nemzetközi robotika versenysorozatának Open Invitational Central Europe elnevezésű versenyét Magyarországon először rendezte meg, mégpedig Debrecenben, a Főnix Csarnokban.

Az izgalmas és látványos háromnapos eseményen a világ 41 országából 67 csapat – több területen, például robotprogramozásban, vagy robotdizájnban – mérte össze tudását. A végig igazi fieszta hangulatban zajló programsorozat szombaton késő délután zárult, ahol a 9 és 16 év közötti gyerekek közül az összesített versenyben, az úgynevezett FLL Champion kategóriában harmadik a Koreai Köztársaság TEAM RED csapata lett, míg második helyen a brazil SESI Robotics School végzett.

legoFotó: Derencsényi István

Az világbajnokság abszolút bajnoka pedig a Németországot képviselő Jawas csapat lett. Magyarország színeiben két fővárosi és egy szegedi csoport is bejutott a döntőbe, ahol az úgynevezett Robot Design kategóriában a második legjobb eredményt érte el a budapesti ASAP csapata. Az újpesti Homoktövis HTRoboTeam pedig robotprogramozásban az Egyesült Királyság és Japán után a harmadik lett.

Jó együttműködés

A debreceni verseny különlegességét mutatja, hogy soha ilyen magas szintű robotprogramozási világversenyt nem tartottak még Magyarországon. A rendezés jogát Debrecen annak a több éve tartó jó együttműködésnek köszönhetően nyerte el, amit a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány a főszervezővel, a HANDS on TECHNOLOGY-val alakított ki.

HBN


Debrecen - Először csapnak össze hazánkban a Lego-robot építés ifjú nagy­ágyúi. Izgalmas és látványos eseményeknek lehet tanúja, aki kilátogat szombaton a Főnix Csarnokba, a First Lego League (FLL) nemzetközi robotika versenysorozatának Open Invitational Central Europe elnevezésű világbajnokságár...