Nemcsak tűzhöz, balesethez és viharkárhoz is sokszor hívtuk a lánglovagokat

Akt.:
Nemcsak tűzhöz, balesethez és viharkárhoz is sokszor hívtuk a lánglovagokat
© Fotó: Matey István
Debrecen – Több felkészülés, sokféle feladat a tűzoltók tavalyi évének mérlegében.

Tavaly nem volt a katasztrófavédelem szempontjából rendkívüli esemény, ezért munkatársai elsősorban a megelőzésre és felkészülésre tudtak koncentrálni – derült ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság évértékelésén, kedden a Megyeházán.

2015-ben 3549 riasztás volt az Igazgatóság illetékességi területén; legtöbbször szabadtéri, illetve otthoni tűzhöz, viharkárhoz és balesethez hívták a lánglovagokat. Ez a szám 15 százalékkal magasabb, mint 2014-ben, de az emelkedés főleg a téves riasztásokból adódik, tényleges beavatkozás nagyjából ugyanannyi történt – tudatta Kovács Ferenc dandártábornok, megyei igazgató. Azt is elmondta, hogy tavaly 66 hivatalos tűzvizsgálati eljárás indult, ebből 20 esetben azért, mert bűncselekmény gyanúja merült fel. Nőtt a kéménytüzek száma, viszont csökkent a szén-monoxid-mérgezéses eseteké, utóbbi oka, hogy elterjedtebbek a riasztó berendezések.

Kovács Ferenc részletesen beszámolt a katasztrófavédelem integrált hatóságként végzett, szerteágazó feladatairól; többek közt az iparbiztonsági és veszélyesáru ellenőrzésekről, vagy a vízügyi eljárásokról. Elmondta, hogy tervezett saját bevételeit már októberre teljesítette az Igazgatóság.

– A beavatkozás csak a jéghegy csúcsa, a háttérben rengeteget kell dolgozni a megelőzésen – hangsúlyozta dr. Tóth Ferenc dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője. Ennek kapcsán elmondta, hogy a HUNOR mentőcsoport tagjai – köztük 5 hajdú-bihari – hamarosan egy speciális nemzetközi gyakorlaton vesz részt London Gatwick repülőterén, ahol egy 2013-as terrortámadást fognak modellezni.

A rendezvény végén megállapodást írt alá dr. Rácz Róbert a megyei védelmi bizottság, illetve Kovács Ferenc a megyei katasztrófavédelem részéről; előbb szervezet másfél millió forint értékben ajánlott fel laptopokat, szoftvereket, interaktív táblát. Ezeket „hétköznap” a tűzoltók, szükség esetén és rendkívüli helyzetekben a bizottság használja.

HBN​


Nem a látvány a legszörnyűbb, hanem a szagok és a hangok
Debrecen – A helyszínen tapasztalható szagokat vagy hangokat nem lehet kizárni.

hirdetés