Nemcsak nyári tábor

Fiatal menekült fiú ül egy osztrák létesítmény kerítésének tövében
Fiatal menekült fiú ül egy osztrák létesítmény kerítésének tövében - © Illusztráció: AFP
Két újabb menekülttábort létesít az állam egy Zala és egy Baranya megyei kis falu határában. A tervek szerint ezekben több migráns kap majd szállást, mint ahányan ott most laknak. Orosz Csaba jegyzete.

A beruházások elindításáról az egyik érintett település polgármestere a rádióból, a másik a legnagyobb közösségi oldalról értesült. A jelek szerint az államot nem érdekli a helyiek véleménye. Erre válaszul olyan lepedőből készült transzparens is megjelent az egyik kis településen, hogy inkább Felcsútra vigyék a menekülteket! Végül is amennyi jót kapott Orbán Viktor szülőfaluja az elmúlt években, egy kis rossz is rájuk férne.

A debreceni menekülttábor bezárását többször ígérték az illetékesek de nem így tettek. Sőt a legújabb szóbeszéd szerint az eredetileg 800 fő befogadására alkalmas létesítményben mostanában 2 300-an zsúfolódnak össze. 200 ember nem fér el az épületekben, kint az udvaron alszanak.

Érdekes, hogy miközben a kormány kerítést akar a déli határra, újabb és újabb menekülttáborokat nyitnak. Talán még maguk a döntéshozók sem bíznak a fémháló visszatartó erejében? Túl sok arrafelé a drótvágóval felszerelt embercsempész, vagy ennyire aktívak a fémtolvajok?

– Orosz Csaba –