Nem volt utasítás a DKV-bérletek ügyében

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A posta készséges ügyintézője el is készítette a fénymásolatot a számláról, igaz, nem a bérletről.

A posta illetékese szerint nem kérték a dolgozóktól, hogy a DKV-bérletet vásárlókat egy esetleges büntetéssel riogassák.

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, futótűzként terjedt a hír szerdán Debrecenben, hogy a DKV-bérletet vásárlók kérjenek számlát vagy blokkot, mert ha azt a buszon, trolin, villamoson utazó nem tudja felmutatni bérletéhez, megbünteti az ellenőr. Ezt a DKV már szerda délután határozottan cáfolta, és közölte, hogy a bérletek vásárlása és ellenőrzése tekintetében a tavalyi gyakorlathoz képest nincs változás. Vagyis, a bérlethez az ellenőrök sem blokkot, sem számlát nem kérnek! Hozzátették, a téves információ a postáról származik.

„Nincs az üzletszabályzatban”

A Napló Agora internetes fórumán is sokan hozzászóltak a témához. Párkányiné Molnár Ibolya még a DKV cáfolata előtt számolt be bérletvásárlási tapasztalatáról. – A gyerekemnek vettem bérletet, amikor felhívták a figyelmem, hogy a blokkot fel kell mutatni, ha az ellenőr kéri. Mondtam, örülök, ha a gyerek a bérletet nem hagyja otthon, még a blokkal is kínlódjon szegény. A postás hölgy nagyon készséges volt, és javasolta, hogy a blokkról egy fénymásolatot tartsak meg, az eredetit adjam oda a gyereknek. Nyomban készített is egy fénymásolatot. Azt azonban már csak otthon vettem észre, hogy a blokkon kizárólag az ugyanakkor vásárolt gyűjtőjegy ára szerepelt. Erről van immár fénymásolatom is, de a bérletről semmiféle bizonylatom nincs – írta Párkányiné Molnár Ibolya.

Miután kiderült, hogy rémhírről van szó, Jónás Zoltán, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület elnöke a következőt tette közzé a levelezési fórumon: Azért is furcsállom, hogy ilyet kértek, mert jegy vagy bérlet vásárlása esetén maga a jegy, vagy a bérlet a nyugta. Ezért pecsételik, lyukasztgatják olyan szorgosan. A járművezetőnél váltott jegy esetében ez még inkább igaz. Jelen körülmények között ilyet (számlát a vásárlásról – a szerk.) nem kérhetnek, a DKV üzletszabályzat nem kötelezi erre az utast! Azt viszont javaslom, hogy aki kapott számlát, vagy nyugtát, azt a bérlet érvényességéig tegye el, mert sajnos ilyen eset tényleg elfordulhat. Mégpedig olyan, amikor az ellenőr azzal gyanúsítja meg az utast, hogy hamis szelvénnyel utazik, ám az utas teljesen biztos abban, hogy az valódi és tudja igazolni, vagy meg tudja mondani, hogy pontosan mikor és melyik hivatalos pénztárból vette a bérletet, akkor az utazó azonnal hívjon rendőrt – tanácsolta Jónás Zoltán.

HBN–OCS


Évente két-három eset

A DKV értékszelvényei több szintű biztonsági elemmel vannak ellátva, amelyek megnehezítik a hamisítást. A közlekedési társaság szakemberei számára ezek a jelek egyértelműek, így könnyen felismerik a hamis értékszelvényeket. Évente mindössze két-három esetben találkozunk ilyen kísérletekkel. Ezek mindegyike rendőrségi eljárást von maga után – válaszolta a DKV a Napló kérdéseire.

Nem kértek ilyet

Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta Zrt. szóvivője azt közölte, hogy az általuk értékesített DKV-termékek esetében a postai ügyintézőnek javasolnia kell az ügyfélnek a vásárlás hitelességének bizonyítása érdekében a nyugta megőrzését. A posta vezetése azt viszont nem várja el dolgozóitól, hogy egy esetleges büntetésre figyelmeztessék a bérletvásárlókat. A Magyar Postához a téves, vagy félreérthető kommunikáció miatt nem érkezett ügyfélpanasz. Nem tudják, hogy melyik postahely adhatott ilyen tájékoztatást. Ugyanakkor az esetleges félreértések elkerülése érdekében felhívják a munkatársak figyelmét a szabályozásban szereplő tartalmak pontos kommunikációjára – olvasható a válaszban.