Nem volt szükséges, hogy lassabban hajtson

Nem volt szükséges, hogy lassabban hajtson
© Illusztráció: Getty Images
Hajdúböszörmény – A sértett terhére sem abszolút, sem relatív sebességtúllépést nem állapítottak meg.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében ítélte bűnösnek a Hajdúböszörményi Járásbíróság azt a két vádlottat (I. és. II. r.), akik 2012. január 1. napján egy huszonöt lóból álló ménest korlátozott látási viszonyok között felhajtottak a közútra, valamint a III. rendű vádlottat, aki segédkezett a lovak hajtásában oly módon, hogy gépjárműve vészvillogóját működtetve a ménes előtt haladt.

Csak akkor tudta volna…

Az eljárásban megállapították, hogy a gépkocsijával a ménesbe hajtó, halálos balesetet elszenvedő sértett a szerencsétlenséget intenzív fékezési mód mellett csak abban az esetben tudta volna elkerülni, amennyiben 23,9-39,2 km/órás sebességgel haladt volna. A bíróság álláspontja szerint a megengedett, óránkénti 90 kilométeres sebességgel haladó sértettnek a vele szemben az ellentétes forgalmi sávban közeledő terepjáró vészvillogójának észlelése okán a sebességet nem kellett csökkentenie, így terhére sem abszolút, sem relatív sebességtúllépés nem állapítható meg – ismertette dr. Veszprémyné dr. Szajkó Márta sajtótitkár.

Fellebbeztek

A bíróság az I.r. vádlottat 1 év 4 hónap, a II. r. vádlottat halmazati büntetésül 2 év, míg a III. r. vádlottat 10 hónap fogházbüntetésre ítélte – utóbbi vádlott esetében a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A II. r. vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette miatt is felelősségre vonták. Az ítélet nem jogerős, az ügyész mindhárom vádlott vonatkozásában súlyosításért, a vádlottak enyhítésért, a védők részben enyhítésért, részben felmentésért fellebbeztek.

HBN
hirdetés