Nem volt menekvés a nagy eb elől

Akt.:
Nem volt menekvés a nagy eb elől
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – A támadó kutya gazdája szó nélkül végignézte, ahogy az megöl egy másik ebet a Nagyerdőn.


Veszély leselkedik az erdőben sétálókra! Egy tragédia már történt, akadályozzuk meg az újabbat – így kezdődik egy levél, amely néhány napja került fel a legnépszerűbb közösségi portálra, és jelenleg több mint ezer megosztásnál tart. Az írás szerzője Ujvárossy Lilla lapunknak elmondta: egy 18 éves lánnyal két kutyát sétáltattak a Nagyerdőben, a gyógyszergyár mögötti részen a közelmúltban. Lillánál egy menhelyről kihozott vizsla volt, míg a lány egy jól nevelt négykilós kínai meztelen kutya szőrös fajtáját vezette.

– A kutyák boldogan szaladgáltak, játszottak, de nagyon figyeltek ránk. Egyszer szemben észrevettünk egy fiatalembert, aki három kutyával érkezett: egy-egy rottweilerrel, dobermannal és egy vizslaszerű ebbel – állította Ujvárossy Lilla. Hangsúlyozta, hogy elővigyázatosságból mindkét kutyájukat pórázra fogták. Ő a félős Zalán kutyával bement az erdő sűrűbb részébe. Társa a Luna névre hallgató ebével csak pár lépéssel lépett beljebb az útról. A két nő arra várt, hogy a férfi irányt váltson, vagy ő is vegye pórázra kutyáit. De a 30 év körüli fiatalember nem ezt tette, hagyta, hogy a rottweiler rátámadjon Lunára. – A „rotti”, mint a plüss játékot, rázni kezdte a nála jóval kisebb és gyengébb kutyát. Közben a gazdája egy helyben állt, és egy szót sem szólt. A lány előbb könyörgött a férfinek, hogy csináljon valamit, majd ütni próbálta a rottweiler fejét.

A férfi erre a lányt prostituáltnak nevezte, majd azt kérdezte: miért jöttél erre sétáltatni? „Ha nem fejezed be a kiabálást, rád uszítom a kutyám!” – ordította a lány felé, mesélte Ujvárossy Lilla. Hozzátette, ő mindent látott és hallott, hiszen az esettől mindössze hat-nyolc méterre tartózkodott a másik kutyával a sűrűben. – Nem mertem közbeavatkozni. Az futott át az agyamon, hogy egy ilyen falkával szemben még egy száz kilós férfi is tehetetlen lenne, és ha odamegyek, talán a másik kutyát is széttépik.

Hiába a segítség

– A támadást követően a fickó átadta a véres rongycsomóra hasonlító kiskutyát és közölte, „itt a kutyád, vidd orvoshoz”, majd továbbindult Pallag irányába – állította Ujvárossy Lilla. Ezután ő azonnal hívta az egyik állatorvosi rendelőt, és a sérült kutyát magához szorítva szaladtak a kocsijukhoz. Az állatorvosnál azonban már nem tudtak rajta segíteni, elpusztult. Az eset után a két nő még véres ruhában visszament a Nagyerdőbe. Abban bíztak, hogy talán még megtalálják a támadó kutya gazdáját, vagy annak autóját, de az állatorvosnál eltelt 30-40 perc alatt az elhagyta a helyszínt. Ezután kihívták a rendőrséget. Dr. Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől úgy tudjuk, hogy vizsgálják a történtek körülményeit.

Ujvárossy Lilla szerint felelős kutyatartóknak nemcsak a saját, hanem más kutyák testi épségére is oda kell figyelniük. Úgy véli, hogy akinek ilyen kutyái vannak, azoknak nyakörvet, pórázt és szájkosarat is kellene az ebekre tenni. Abban bízom, hogy a férfit elfogása után példásan megbüntetik – jelentette ki.

– Orosz Csaba –


Bent pórázzal, kosárral

Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület-felügyelet hatósági osztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a jogszabályok szerint belterületen csak pórázzal és szájkosárral szabad kutyát sétáltatni. Külterületen ugyan el lehet engedni az ebet, de az állatnak akkor is közvetlenül a gazda mellett, felügyelete alatt kell lennie, nem szabad távol kóborolnia.


Felelőtlen gazda

Orosz Viktória, az Együtt az Állatokért Egyesület menhely vezetője elmondta: tudomásuk szerint minden évben történik néhány hasonló eset Debrecenben, de halálos kimenetelű támadásról eddig nem volt tudomásuk.

– Olyan is előfordult már néhányszor, hogy kóbor ebek támadtak rá kutyát sétáltatókra. Legutóbb a Derék utcán, a Jégcsarnok mögött volt ilyen – közölte. A Nagyerdőben történtekkel kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy sem a férfi viselkedése, sem a kutyák neveltetése nem volt megfelelő. – Azt is el tudom képzelni, hogy a férfi direkt a támadásra trenírozta kutyáit – fogalmazott Orosz Viktória. Hozzátette, ha két felelős kutyatartó találkozik ilyen szituációban, a kutyákra pórázt tesznek.


Címkék: