Nem volt ellenfelük

Debrecen – A Jobbik a kilenc közül hét választókerületben is jobb volt a szocialistáknál

A Fidesz-KDNP mostani hajdú-bihari választási győzelmében nem az az egyedülálló, hogy mind a kilenc egyéni választókerületet “hozták”, hiszen ez már a 2002-es parlamenti választások idején is megtörtént a Fidesz-MDF jelöltjeivel.

Sőt, 1994-ben a szocialistáknak szintén sikerült. Arra viszont egészen eddig nem volt példa, hogy egy párt vagy pártszövetség jelöltjei már az első fordulóban dűlőre vigyék a versenyt, és sehol a megyében ne kelljen második kört tartani.

A Fidesz-KDNP nyomasztó fölényét mi sem szemlélteti jobban, hogy ellenfeleik még csak megszorítani se tudták őket. Az első és második helyezett jelölt közötti különbség az 5-ös (berettyóújfalui) választókerületben volt a legkisebb, ahol dr. Vitányi Istvánt “csak” 33 százalék lemaradással követte a jobbikos Balázs István

A radikálisok előretörése ezzel együtt szót érdemel: míg 2006-ban csak néhány helyen tudtak elindulni (közösen a MIÉP-el) és nem futotta többre 1-2 százalékos támogatásnál, addig mára a Jobbik egyértelműen a második erővé nőtte ki magát Hajdú-Biharban. Hét választókerületben is jobban szerepeltek az MSZP-nél.

 

HBN – RaL