Nem vetnek, horgásznak a földeken

Akt.:
Miskolc – Drágább zöldség, gyümölcs a piacokon? A gazdák hol tudják behozni az árvíz miatt keletkezett kiesésüket?

A napokban egy halat fogtunk a szántóföldön – kezdte Német Gábor mezőgazdász őstermelő, akinek Garadnán csaknem 160 hektár földjét mosta el az árvíz. Emiatt egyes részeken a mai napig nem tudtak vetni. Mint meséli: ilyen esőre, árvízre még az isődebbek sem emlékeznek. Német Gábor 300 hektáron gazdálkodik, többek között őszi búzát, tavaszi árpát, takarmány kukoricát termel. Egyik legnagyobb bevétele a hibrid kukoricából van. Illetve csak lenne, mert az idén ennek csaknem 50 százaléka elpusztult.

Elmesélte: gyorsan jött az árvíz, 20-30 centis talajréteget vitt el az áradás. Még most is vízben húzgálják a traktort, de a munkálatokat el kellett kezdeni, a mustár vetőmagot permetezni kell.

Miből pótolják a kiesést? Beadták a vis maior kárigényüket, és a bankoknál is próbálnak hitelt szerezni – tudtuk meg.

Esetleg drágábban adják majd a terményt? Német Gábor elmondta: ez nem rajtuk múlik, hanem a kereskedőkön, ők szabják meg az árakat. Régen élni és élni hagyni volt a jelszó, ma már a termelők kiszolgáltatott helyzetben vannak, sokuknak nincs hol tárolnia a terményt, így amint leszedi azt, el kell adnia – magyarázta. A kereskedők ezzel visszaélnek, a termelőt nem sokba nézik – tette hozzá.

Újra fogalmazni…

Szinte ugyanezt mondta el Sándor Béla, a MAGOSZ országos elnökségi tagja is, mikor arról kérdeztük, az esőzés miatt várható-e, hogy nő a zöldségek, gyümölcsök ára. Ő így fogalmazott: a kereskedők diktálnak, a termelők nagy részének nincs tárolója, ezért és az anyagiak miatt is kénytelenek betakarításkor túladni a terményeiken.

Újra kell fogalmazni a mondást, miszerint májusi eső aranyat ér – folytatta. – A mostani májusi esőt szét lehetne osztani egész évre. Iszonyú károkat okozott az esőzés – fogalmazott. A legnagyobb baj, hogy négyszeres mennyiség hullott, mint szokott. Kimosta a növényeket, a kukoricát, a napraforgót, a borsót, a kalászosoknak és a repcének sem tett jót – mondta. A gyümölcsösökben is pusztított, hiszen az eső kedvez a gombáknak, ráadásul sok helyen még a jég is elverte a termést – tudtuk meg. Sándor Béla szerint a Sajó és Hernád mentén jelentősebb a pusztítás a mezőgazdaságban, az eső után az áradás okozott gondot. Van olyan gazda, akinek újra kellene vetni, de nem tud, mert még most is esik – tette hozzá.

 

 

 Aszálykárra fizetnek

A belvíz és az árvíz miatt 20-30 százalékkal kevesebb kukoricát, napraforgót vetettek el. Amit elvetettek, annak 15-20 százalékát mosta ki a víz. A legtöbb gazdának aszálykárra van biztosítása, de erre most pont nincs szükség – mondta Sándor Béla. Hozzátette: jégkárra kötnek még és fagykárra, de árvízre és belvízre nem köt a biztosító.

Jó időben az árak is megnőnek 

Most még nem érezni, hogy drágább lenne a piac, de amint jó idő lesz, az árak is emelkednek – mondta Kurucz Zoltán kereskedő. Elmagyarázta: az eső miatt nem jönnek vidékről a piacra vásárolni, mindenki az otthoni árvízi védekezéssel van elfoglalva, nincs akkora kereslet, de ha jó idő lesz, megnő a forgalom, megnőnek az árak.

Persze nemcsak a forgalom miatt, hanem az esőzés miatt is. Hiszen sokmindenből importra szorulunk – mondta.

A földeken még most is vízben állnak a termények, zöldésgek, gyümölcsök, gond lesz a zöldségfélékkel, a hagymával is – sorolta. Nem lehet felszedni a karfiolt, káposztát a víz miatt. Az epernél más a helyzet, az az ország déli részéről érkezik, ott nem volt ilyen eső – tudtuk meg.