Nem vetítik le a japán delfinvadászatról szóló filmet

Szélsőjobboldali japán csoportok nyomására egyetlen tokiói moziban sem vetítik le a japán delfinmészárlásról szóló, Oscar-díjjal jutalmazott dokumentumfilmet – jelentette be pénteken a film japán forgalmazója.

A filmet az ország más részein le fogják vetíteni – 23 moziban tűzték műsorra.

Az Unplugged nevű japán filmforgalmazó közlése szerint nem tartják meg a “The Cove” (Az öböl) című dokumentumfilm június 26-ra tervezett tokiói bemutatóját. A bejelentést azután tették, hogy japán szélsőjobboldali csoportok a filmet műsorra tűző mozi ellen kezdtek el tüntetni. A filmforgalmazó közlése szerint a moziban dolgozó emberek folyamatos zaklatásoknak voltak kitéve.

Később közölték, hogy egy oszakai moziban és egy másik tokiói moziban sem vetítik le a filmet. Ez azt jelenti, hogy japán főváros egyetlen mozija sem fogja levetítetni a japán delfinmészárlásokról szóló filmet. A filmforgalmazó azonban közölte, hogy 23 másik moziban le fogják vetíteni a filmet, közölve, hogy “szükség van egy egészséges vitára Japánban a film tartalmáról”.

A “The Cove” az idei Oscar-díjátadón megkapta a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat. A film a Taidzsi japán falunál található öbölben rendszeresen végrehajtott delfinmészárlásról szól, amely ellen már régóta tiltakoznak természet- és állatvédők. A dokumentfilm feldühítette a japán halászfalu lakóit, akik kultúrájuk részének tekintik a delfinvadászatot. A japán szélsőjobboldal szerint pedig a film egyszerűen japánellenes.

– Független Hírügynökség  –