Nem vétett az asszonyt elgázoló tehersofőr

A helyszín
A helyszín - © Fotó: Matey István
Debrecen – A bíróság szerint a megvádolt férfi nem láthatta a holtterébe soroló kerékpárost.

Az első fokon eljáró Debreceni Járásbíróság, majd másodfokon – immár jogerősen – a Debreceni Törvényszék is megszüntette a büntetőeljárást azzal a férfival szemben, aki kerékpárost gázolt halálra tavaly júniusban a debreceni tanítóképzőnél. A Péterfia és Hunyadi utcák kereszteződésében biciklis asszony került teherautó alá; a gépkocsi vezetője a bíróság döntése szerint nem felelős a tragédiáért.

A Debreceni Törvényszék sajtószóvivője a Napló érdeklődésére elmondta: a bíróság által megállapított tényállás szerint a tehersofőr a Kálvin tér felől érkezve várakozott a pirosnál, miközben a kerékpáros mellé érve a teherjármű jobb oldala és a járda közötti körülbelül egy méteres szakaszon állt meg, közvetlenül a vezetőfülkénél. A lámpa zöldre váltásakor a sofőr kitette az irányjelzőt és jobbra indult, miközben az egyenesen haladó biciklis a teherautót jobbról kikerülve – végig a holttérben – a jármű elé kanyarodott. A sértett egészen a gépkocsi vezetőfülkéjének bal oldaláig jutott, amikor összeütköztek, ő pedig az egyik hátsó kerék alá került.

Nem kellett rá számítania

– Az ügyészség által halálos közúti baleset gondatlan okozása vétséggel megvádolt férfi a forgalmi és útviszonyoknak megfelelően közlekedett, megfelelő módon, szándékát idejében jelezve kanyarodott. A veszélyhelyzet ki sem alakult volna, ha a takarásból érkező kerékpáros nem tűnik fel a gépjármű előtt. Egyértelművé vált, hogy a vádlott nem észlelte a szabálytalanul közlekedő biciklist – közölte Tatár Tímea, rámutatva: a KRESZ-ben is szereplő úgynevezett bizalmi elv szerint minden szabályosan közlekedő joggal számíthat arra, hogy a szabályokat mások is betartják.

HBN