Nem véletlen, hogy pont Párizs

Akt.:
Igazságügyi szakértők vizsgálják a Stade de France melletti robbantás helyszínét
Igazságügyi szakértők vizsgálják a Stade de France melletti robbantás helyszínét - © Fotó: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Budapest, Párizs – Nógrádi György szerint az Iszlám Állam célja ezzel a borzalommal is a hármas stratégiai célja elérése volt. Villáminterjú.

“A párizsi mészárlás újfent rávilágított arra, hogy ha a nyugat felvállalja azt, hogy katonai erővel szétveri az Iszlám Államot, akkor a láthatatlan erővel szembeni küzdelme sikerre van ítélve. Ha azonban ezt nem vállalja fel (miként az eddigiekben láthattuk), akkor kudarcra van ítélve” – nyilatkozta a párizsi terrortámadás kapcsán a Hajdú-bihari Naplónak adott interjúban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora.

Az egész világ azt találgatja, hogy miért éppen Párizs?

Nógrádi György: Párizs előbb kezdte el bombázni Líbiát, mint azt az ENSZ-határozat lehetővé tette volna; a franciák vesznek részt legaktívabban a Maliban zajló polgárháborúban, és Franciaország azon kevés állam egyike, amelyek követelték az Iszlám Állam bombázását Szíriában és Irakban.

Mi az Iszlám Állam célja az emberéletek kioltásán túl?

Nógrádi György: Az, hogy elérje stratégiai célját, ami hármas célrendszeren nyugszik: kalifátus létrehozása a muzulmán világban (a szuniták jelentős része szimpatizál velük); a világban meglévő szélsőséges terrorista csoportok maga alá rendelése; a világ valamennyi országában legyen olyan emberük, aki adott jelre hajlandó (akár saját magát is) robbantani.

Nógrádi György | Fotó: Derencsényi István Nógrádi György | Fotó: Derencsényi István ©

Ez a borzalom terrorakció volt, vagy inkább egy sajátos háború egyik első megnyert csatája Európával szemben?

Nógrádi György: A kettő ugyanaz, ez nem más, mint játék a szavakkal. A pápa például a történtek kapcsán egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez a harmadik világháború egyik első lépése volt.

A párizsi történések vajon hatással lehetnek-e az Európai Unió migrációs politikájára, és ha igen, akkor milyen irányba tolhatják azt?

Nógrádi György: Miután az Európai Unió 28 tagállama sajnálatos módon 28 féle migrációs politikát képvisel, e sokk után talán eljutunk oda, hogy az Európai Uniós tagországai egységes álláspontra jutnak, megfogalmaznak egy egységes és mindenki által támogatható menekültügyi-koncepciót. Ha ez végre megtörténne, onnantól kezdve az öreg kontinens képessé válna arra, hogy megvédje a schengeni és a saját határait. Ellenkező esetben a kiszolgáltatottságunk tartósan fennmarad.

– Petneházi Attila –


A párizsi merényletekkel kapcsolatos további cikkeinket itt találja.