Nem vélemény, fenyegetés volt… – A Kúrián folytatják M. József ügyét

Akt.:
A szerdai tárgyaláson
A szerdai tárgyaláson - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Másodfokon egészen másként látta a bíróság a férfi tettét.

Megváltoztatva az elsőfokú felmentő ítéletet, bűnösnek mondta ki a miskolci M. Józsefet a Debreceni Ítélőtábla terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés vádjában, és ezért őt 10 hónapi fogházbüntetésre ítélte, a végrehajtást 2 év próbaidőre felfüggesztve. Kötelezte továbbá a tárhelyszolgáltatót az ügyben szereplő elektronikus tartalom végleges hozzáférhetetlenné tételére.

A vád szerint M. József célul tűzte maga elé a devizahitelesek megsegítését, ezért 2013 áprilisában készített egy fogalmazványt, az általa elnevezett „devizarabszolga felszabadító törvényt”, s azt eljuttatta valamennyi országgyűlési képviselőhöz; honlapján később arról írt, hogy azt, aki a tervezetét nem szavazza meg, kivégzi – igaz, ezt a lépést „népi felhatalmazáshoz” kötötte volna, de a szükséges aláírásgyűjtő ív hitelesítése iránti kérelmét az illetékes szerv megtagadta.

Harmadfokra kerül az ügy

Az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék álláspontja szerint M. József csupán a véleménynyilvánítás szabadságával élt, az Ítélőtábla azonban ezt nem osztja; a vádlott bizonyos személyeknek címezve, konkrétan megjelölte, mit, mikor és hogyan akar tenni, illetve cselekvésre akart kényszeríteni másokat – fejtette ki dr. Balla Lajos tanácselnök. Megjegyezte, M. József tíz éven át hivatásos katona volt, vagyis fegyverforgatásra kiképzett ember tette mindezt. A másodfokú bíróság azzal sem értett egyet, hogy puszta figyelemfelhívás volt a vádlott célja, abban időben ugyanis a devizahitelekkel kapcsolatban a közvélemény „igen aktív állapotban volt.”

A terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés büntetési tétele 2-8 év, a bíróság azonban figyelembe vette a vádlott beismerő vallomását, büntetlen előéletét, és súlyos személyiségzavarát. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a védő azonban fellebbezést jelentett be, ezért az ügyben a Kúria hozza meg a végső döntést.

HBN


Igazságérzetével érvelt

Az eljárás korább szakaszában a bíróság előtt M. József úgy nyilatkozott, hogy a társadalmat akarta figyelmeztetni, s hogy a szabadságharcost, hazafit terroristának minősítik, de ez csak diktatúrában elfogadható. Igazságérzetét hangsúlyozta, mondván, egyetlen ügyész sem tett feljelentést a „bankszterek” ellen. A legfőbb békés eszköz a népakarat lenne, de a választás semmit sem ér – mondta, szerinte ma az országgyűlési képviselők terrorizálják a népet.
hirdetés