Nem vadásznak szánták, de a nagyapjával töltött idő kijelölte az útját

Bőti Tibor, az elismert vadász Fotó: Miska Andrea
Bőti Tibor, az elismert vadász Fotó: Miska Andrea - © Fotó: Miska Andrea
Hajdúdorog – Gyermekként vadásznak öltözött az óvodában, 7 éves volt, amikor nagyapja magával vitte élete első társas vadászatára. Taposta a nádat hóban, begyűjtötte az elejtett vadakat, ez jelentette a hétvégi programját. A természet szépsége, a friss levegő, a vadászok társasága megpecsételte Bőti Tibor sorsát, akit az Országos Magyar Vadászati Védegylet Nimród Vadászéremmel tüntettek ki idén augusztusban a hajdúnánási megyei vadásznapon.

Gyermekként vadásznak öltözött az óvodában, 7 éves volt, amikor nagyapja magával vitte élete első társas vadászatára. Taposta a nádat hóban, begyűjtötte az elejtett vadakat, ez jelentette a hétvégi programját. A természet szépsége, a friss levegő, a vadászok társasága megpecsételte Bőti Tibor sorsát, akit az Országos Magyar Vadászati Védegylet Nimród Vadászéremmel tüntettek ki idén augusztusban a hajdúnánási megyei vadásznapon. Az angolul kiválóan beszélő 34 éves férfi – aki a legfiatalabb hajdú-bihari vadászként büszkélkedhet az elismeréssel – a Hajdúnánási Természetbarát Vadásztársaság közös képviselője, vadászatokat szervez, valamint maga is szívesen megy vaddisznóra, dámszarvasra, apróvadakra.

Munkája a hobbija

– Már akkor élveztem minden percét, s csak egy cél lebegett a szemem előtt, hogy vadász lehessek. Noha nem mindig sikerültek úgy a dolgok, ahogy azt elképzeltem – említette beszélgetésünk elején. Mint mondta, édesapja nyomdokain kereskedelmi szakközépiskolát végzett, majd Nyíregyházán mezőgazdasági gépészmérnöki, Budapesten közgazdász diplomát szerzett.


Fotó: Miska Andrea Fotó: Miska Andrea ©

A vadászattól azonban – bár dolgozott autókereskedésben is – soha nem szakadt el, szíve visszahúzta a természetbe. Családjában a nagypapán kívül senki sem vadászott, Bőti Tibor mégis erre tette fel az életét. Annak ellenére, hogy édesapja nem örült, mert kereskedőnek szánta a fiát. 2007-től a Hajdúnánási Földtulajdonosok Közösségének közös képviselője; a természet tiszteletét, megóvását mentoraitól, Török István földtulajdonosi elnöktől és dr. Szakál Ferenc vadászmesterektől tanulta. Így vált munkája a szenvedélyévé, s Széchényit idézi: „A vadászat: vadűzés és erdőzúgás. De több erdőzúgás.”

Szervezi is

– A cél nem az, hogy mindenáron vadakat ejtsünk, sokkal inkább az állatok megfigyelése, a gyönyörködés. A kint töltött idő, a kiszemelt trófeák bírálata, a szakmai tapasztalatszerzés nagymértékben elősegíti a vadgazdálkodási, vadászatszervezés munkámat – magyarázta Bőti Tibor, aki ha nem vadászik, akkor a vadállomány etetését szervezi, aminek megóvása legalább annyira fontos, mint a selejtezése.

Ha ideje engedi, a hajdúdorogi férfi gím- és dámszarvast, vaddisznót, őzet, muflont, mezei nyulat, tőkés récét és fácánt igyekszik elejteni. Mint tőle megtudtuk, a jó minőségű trófeák az orosz és osztrák vendégvadászokat is idevonzzák.

HBN–Miska Andrea


Nimród Vadászérem

• 1969-ben alapította a Magyar Vadászok Országos Szövetsége• Kaphatja sport- és hivatásos vadász, aki sokat tesz a vadgazdálkodás, a vadászat, a vadászati kultúra érdekében

• Adhatják olyan magyar állampolgárnak is, aki kiemelkedően szolgálja a vadászat-vadgazdálkodás ügyét, ápolja a magyar és külföldi vadászbarátságokat.


Fotó: Miska Andrea Fotó: Miska Andrea ©

hirdetés