Nem tudott elmenekülni a haláltól

Berekböszörmény, Nagykereki – Hiába sírtak a gyerekek, az apjuk megölte az édesanyjukat.

Jogerősen 12 év börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla nemrég azt a 41 éves nagykereki férfit, aki gyermekeik előtt agyonszurkálta feleségét.

A mindössze hat általánost végzett, se szakképzettséggel, se állással nem rendelkező Rüff Jánosnak és feleségének öt gyermeke született. A pár szociális segélyből próbált megélni. A férfi korán rákapott az italra, ezért gyakoriak voltak a veszekedések, s a kölcsönös pofozkodás se ment ritkaságszámba, amiben a vádlott járt az élen.

Pedig elköltöztek

A nő először kilenc éve próbált meg kilépni a viszonyból, akkor megkereste a helyi családgondozót és anyaotthoni elhelyezést kért három kisgyermekével. A fővárosi Anyaoltalmazó Alapítványnál húzódtak meg, de néhány hét után hazaköltöztek. 2007. tavaszán ismét úgy érezte, hogy csak a költözés segít. A család végül – a vádlottal együtt – a férfi szüleihez költözött Berekböszörménybe. A dolgaik ott se mentek jobban, ezért az asszony – férje távollétét kihasználva – az ökumenikus segélyszervezet szolnoki átmeneti otthonába menekült négy kiskorú gyerekével. Rüff János rövid idő alatt tudomást szerzett a hollétükről és ismét Berekböszörményben kötöttek ki (a nő az intézményben hangsúlyozta visszatérési szándékát).

A végzetes júniusi éjjelen a férfi bevallotta a feleségének, hogy megcsalta, mire a másik közölte, hogy azonnal elköltözik. Szó szót követett, az asszony hadonászni kezdett egy késsel, amit az ittas férj kicsavarta a kezéből. Dulakodni keztek, ekkor a vádlott megszúrta. A gyerekek hiába sírtak, hogy hagyja abba, amikor a nő döngetni kezdte az anyósáék szobaajtaját, újabb szúrás érte hátulról. Összecsuklott és meghalt. Rüff János kirohant a házból és egy hátsó ólban felakasztotta magát. Az apja azonban megakadályozta abban, hogy végezzen magával.

Az erőszakos bűncselekményekért korábban ötször büntetett Rüff Jánost ezúttal emberölésért és ötrendbeli kiskorú kiskorú veszélyeztetése miatt ítélték el.

HBN – RaL