Nem tudni, pontosan ki lesz a kedvezményezett

Akt.:
Nem tudni, pontosan ki lesz a kedvezményezett
© Illusztráció: Pixabay
Nyíregyháza – A munkavállalónak nem kell lemondania a nyugdíjáról, ha…


„A jelenlegi szabályok szerint, ha egy nyugdíjas a minimálbér tizenkétszeresét keresi, akkor le kell mondani a nyugdíjáról. Ezt a szabályozást a kormány jövőre eltörli. Amennyiben munkát vállalnak, akkor semmilyen közteher nem terheli a jövedelmüket, csak a 15%-os szja-t kell megfizetni. Vagyis a munkáltatók számára is kedvező lesz az idősebb generáció foglalkoztatása.” – idézi honlapján (nyugdijguru.hu) az országos sajtóban megjelent, a nyugdíj melletti munkavállalással kapcsolatos híreket dr. Farkas András.

A közismert nyugdíjguru szerint azonban a bejelentés első része téves információt tartalmaz: a nyugdíjas munkavállalónak ma sem kell lemondania a nyugdíjáról, ha a mellette szerzett keresete meghaladja a minimálbér 12-szeresét. Egy hasonló korlátozás létezik ugyan, de az csak a korhatár előtt nyugdíjban részesülő hölgyekre (valamint a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyekre) vonatkozik, akik nyugdíját akkor kell az adott évben év végéig felfüggeszteni, ha a keresetük a mindenkori minimálbér 18-szorosát meghaladja.

Amíg tart a jogviszonya

„A leglényegesebb korlátozás: a közszférában nyugdíjasként engedéllyel munkát vállaló köztisztviselő, közalkalmazott nyugdíjának folyósítását mindaddig felfüggesztik, amíg a közszolgálati jogviszonya tart, függetlenül attól, hogy mennyi az illetménye. A második bejelentés a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekben személyes közreműködésükért díjat kapó nyugdíjasoknak járó kedvezményt terjesztené ki, de pontosan nem derül ki, hogy kikre. Minden nyugdíjasra? A közszférában és a versenyszférában egyaránt? Mi szükség lesz így a száznál is több közérdekű nyugdíjas szövetkezetre?” – veti fel friss hírlevelében a nyugdíjguru.

KM