Nem tudni mennyi ideig tart

Debrecen – Hatalmas fricskát kapott a technikai civilizáció! – nyugtázta az izlandi vulkánkitörés következményeit Juhász Árpád, geológus.

A nemezetözileg is jól ismert szakember elmondta, hogy bár az elmúlt évszázadokban is voltak a jelenlegihez hasonló, sőt sokkal nagyobb és hevesebb vulkánkitörések, azok az izlandihoz hasonló galibát nem okoztak, nem okozhattak.

A probléma gyökere abban rejlik – részletezte a tudós -, hogy a légkör sajátossága miatt az Észak-atlanti térség európai részének sűrűn lakott területei fölé sodródott a mintegy 6 kilométer maximális magasságban lebegő vulkáni por. Emiatt a repülőgép-forgalom a legrövidebb útvonal helyett kénytelenek a hosszabb és emiatt költségesebb délebbi pályákon közlekedni – persze csak onnan, ahonnan egyáltalán fel tudtak szállni a gépek.

– Nem lehet tudni pontosan, hogy meddig tart a kitörés, az izlandi vulkánok működése általában több hónap – válaszolta kérdésünkre Juhász Árpád. – És mivel a légáramlás a térségben szinte állandóan nyugati-északnyugati irányú, a por akár hosszú ideig is akadályozhatja a légiközlekedést. A vulkáni por egyébként nem mérgező. Vas, magnézium, alumínium és szilikátból tevődik össze. Ez lényegében megegyezik annak a kőnek a finom reszelékével, amelyet a Badacsony oldalából nyernénk.

Címkék: , , ,