Nem tudjuk, mit eszünk?

Nem tudjuk, mit eszünk?
Az egészséges táplálkozás divatja ellenére még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, mivel ártanak szervezetüknek.

Nagy szerepe van ebben a reklámoknak, amelyek egy-egy világcég termékét hasznos tápláléknak tüntetik fel akkor is, ha az valójában rengeteg mesterséges adalékot, zsírt és cukrot tartalmaz.
Gyanútlanul bemegyünk a boltba, leemeljük a polcról a tévében látott müzliszeletet, joghurtot vagy zacskós kekszet, azt gondolván: újabb lépést tettünk az egészséges életmód felé.
A termékeken található címke viszont tájékoztatást ad az áru tápanyagtartalmáról és összetevőiről. Lássuk, melyik értékeket érdemes mindenképpen ellenőrizni!
Energiatartalom
Ezt leggyakrabban nem egy adagra, hanem a termék 100 grammjára vonatkozóan adják meg. Többnyire kilojoule-ban és kilokalóriában is fel van tüntetve. Ha az érték csak kilojoule-ban szerepel, egyszerűen el kell osztani 4,2-vel. Így könnyen kiszámolhatjuk, mennyi kalória van a kiválasztott termékben. Érdemes mindig megnézni és leellenőrizni, ugyanis a diétásnak gondolt táplálékokról könnyen kiderülhet, hogy valójában igazi energiabombák.
Rost
Ez a tápanyag a fogyókúrázók társa. Segít abban, hogy tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és a szervezet méregtelenítéséről is gondoskodik. A zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek a leggazdagabbak rostban. Egy nagy alma vagy körte akár 2-4 grammot is tartalmazhat. A szakemberek napi 25 gramm rost bevitelét javasolják. 
Szénhidrátok
Összetett és egyszerű fajtáit különböztetik meg. Míg az összetett szénhidrát, a keményítő a természet ajándéka, az egyszerű szénhidrátot, azaz a cukrot többnyire a gyártók teszik hozzá a készítményekhez. Az egészséges táplálkozás elvei szerint az elfogyasztott hozzáadott cukrok menynyiségét a lehető leginkább mérsékelni kell. Ilyen típusú cukorról van szó akkor is, amikor az összetevők közt kukoricaszörp, szirup vagy melasz szerepel.
Zsírok
Egyetlen grammjuk 9 kalóriát tartalmaz, így ezek a leghízlalóbb tápanyagok. Mégsem minden zsír egyformán káros az egészségre. Ha lehet, olyan terméket válasszunk, amelyben minél több telítetlen zsírsav található. Általánosságban igaz, hogy a legnagyobb mennyiségű zsír a felvágottakban, a húsféleségekben és a tejtermékekben van.
Fehérje
Az ember számára létfontosságú a sejtek megújulásához. Gyakran azonban magas zsírtartalommal párosul az élelmiszerekben, így érdemes vigyázni vele. A fehérjét jelölő számérték becsapós lehet: bár a tej egyetlen decijében csak 2-3 gramm protein van, az ital mégis fontos fehérjeforrás, hisz egyszerre akár fél litert is elfogyaszthatunk belőle.
Összetevők
Első helyen mindig a legnagyobb arányban felhasznált összetevő áll, a nagyon kis mennyiségű alapanyagokat nem szokták feltüntetni. Ma már egyre több terméken szerepelnek a készítmény vitamin- és ásványi anyag-tartalmára vonatkozó adatok a napi ajánlott bevitellel együtt.
Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszereknek számítanak a vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított, mesterséges édesítőszert tartalmazó, cukormentes vagy csökkentett energiatartalmú, illetve csökkentett zsírtartalmú termékek. “Bio”, illetve “light” feliratos áruk vásárlásakor legyünk óvatosak, győződjünk meg arról, hogy mely összetevője, tulajdonsága miatt kerültek ezek a jelölések a termékre.

harmonet.hu