Nem tudatos népirtás volt az ukrajnai holodomor

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése zárónyilatkozatban ítélte el a tömeges éhínséget, amelyet a sztálini rezsim idézett elő az 1930-as években az akkori Szovjetunió területén.

A képviselők zöme ugyanakkor nem fogadta el azt az állítást, hogy az éheztetés célja az ukrán nemzet tudatos kiirtása lett volna – jelentette az Interfax hírügynökség.

Annak ellenére, hogy Viktor Juscsenko gyakorlatilag egész elnökségi idejében azon fáradozott, hogy a második világháborút megelőző holodomort (éhhalált) az ukrán nemzet ellen elkövetett népirtásként fogadtassa el, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén résztvevő képviselők közül mindössze huszonegy támogatta ezt az állítást, míg ötvenöten ellene szavaztak.

Az előző ukrán kormányzat mindent elkövetett azért, hogy Moszkvára hárítsa a felelősséget az 1932-1933-as években éhen pusztult 7-10 millió ukrán haláláért, ami az utóbbi időben meglehetős feszültséget váltott ki Oroszország és Ukrajna között. Ám az újonnan megválasztott oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics kedden Strasbourgban maga is elismerte, hogy az éhínség abban az időben a Szovjetunió számos térségét sújtotta, nem csupán Ukrajnát.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése által elfogadott dokumentumban úgy fogalmaznak, hogy “a Szovjetunióban uralkodó totalitárius sztálini rezsim az emberi jogok legszörnyűbb megsértéséhez vezetett, ami milliókat fosztott meg az élethez való jogától”. A szovjet hatalom átgondolatlan politikája nyomán Belorussziában, Kazahsztánban, Moldáviában, Oroszországban és Ukrajnában emberek millióinak kellett szenvedniük – áll a közgyűlés nyilatkozatában.

– Független Hírügynökség –