Nem tiltják meg

Nem fogják megakadályozni a német hatóságok, hogy az újnácinak Németországi Nemzeti Demokrata Párt (NDP) iskoláknál osztogasson olyan CD-ket, amelyeken beszédek és zenék hallhatók a párt tagjaitól – közölte a német média szombaton.

A Süddeutsche Zeitung címû lap riporterének azt mondta az ifjúságvédelemmel foglalkozó hatóság igazgatója, Elke Monsen-Engberding, hogy a CD-n csak politikai vélemények vannak, ezért semmi alapja nem lenne annak, hogy a diszket, illetve annak terjesztését megtiltsák.

A párt honlapján üdvözölték a betiltás elutasítását. Claus Cremer, a párt egyik vezetõségi tagja azt mondta, hogy az NDP folytatja akcióit, hogy átadják eszméiket a fiataloknak, iskolásoknak, elsõ szavazóknak.

Az NPD jogi felelõse, Frank Schwerdt, akit kétszer is börtönbüntetésre ítéltek korábban rasszista gyûlöletkeltés és náci propaganda terjesztése miatt, a párt honlapján közzétett videóban helyeselt a hatósági döntést.

Az ügy kapcsán az AFP francia hírügynökség megjegyzi, hogy tavaly novemberben megtiltották a német hatóságok, a Rammstein nevû kemény rock-együttes új CD-jét eladását 18 éven aluli fiataloknak. A hatóságok arra hivatkoztak, hogy egyes számok nyíltan szadomazochista szövegeket tartalmaznak.