Nem teszik közhírré

Akt.:
Nem teszik közhírré
© Fotó: Matey István
A bankok egy-egy felsülésükkel sokkal ritkábban kerülnek a médiába, mint az „egyszerű emberek”, akiknek esélye nem lévén százezres óradíjban dolgozó ügyvédi irodák megbízásával visszaperelni az elúszó pénzt, a nyilvánosságban reménykednek. Ratalics László jegyzete.

A Füredi Kapu botránya egyebek mellett arra is rávilágít, hogy bár azt hinnénk, egy-egy mamut pénzintézet profi módon ügyel a beruházásaira, ez a gyakorlatban azért nem egészen állja meg a helyét. És nehogy azt higgyük, hogy csak az Erstét húzták le ilyen csúnyán: hosszan lehetne sorolni, hogy csak Hajdú-Biharban mennyi felszámolás alá kerülő cégben – amelyből addigra gondosan kimentették a vagyonelemeket, ha azok eleve nem csak papíron léteztek… – ragadtak bent hitelintézeti százmilliók, milliárdok. Tegyük hozzá, az efféle betlik jelentős részében nem csak kinn a farkas: a pénzügyi szférában éppen az a helyzet, mint mindenütt, vagyis a jóravaló kollégák mellett megtaláljuk a közömbösöket, de a zsiványokat is. A bankok életébe, üzletmenetébe, szolgáltatási áraiba nyilván bele vannak kódolva a fiaskók, hiszen aki a pénz forgatásából él, az tudja, bizalom nélkül nincs üzlet, de azt is, hogy az ember olykor – legyen a látszat bármilyen hibátlan – menthetetlenül rossz lóra tesz. Miként az is igaz, hogy ha bank vagy és éppen kétmilliárdot buktál, legalább ne verd nagydobra.

– Ratalics László –


Kifizette a lakását? Fizessen még egy kicsit! – Nagyon kiakadtak a Füredi Kapu lakói
Debrecen – Akkor törli az Erste Bank a Füredi kapu ingatlanjairól a jelzálogjogot, ha a tulajdonosok – bár többségük kifizette a vételárat – a lakásuk, üzletük érté- kének további 25-35 százalékát átutalják a – állítják a lakók.
hirdetés