Nem tenyésztenek, de másnak vágnak struccot Tépén

Akt.:
Nem tenyésztenek, de másnak vágnak struccot Tépén
© Illusztráció: Matey István
Tépe – Tavalyi strucc-körképünkben még arról számoltunk be, hogy a tetétleniek példáját követve több megyei település, köztük Tépe önkormányzata is tervezi a strucctenyésztést közmunkában. Azóta azonban változott a 47-es főút menti település vezetőinek az elképzelése.

Nem kifizetődő nekik

Balogh András polgármester megerősíti, hogy tervezték a nagytestű madarak tartását közmunkában, ezért tavaly a sárándi polgármesterrel együtt meg is tekintették a tetétleni gazdaságot, de megismerve a részleteket, elálltak tőle. Ők ugyanis arra alapozták a lehetőségét, hogy a megyében elsők között megnyitott vágópontjukon fel is dolgozzák az állatokat, és úgy értékesítik. Csakhogy a közfoglalkoztatásban személyenként egy hónapban felhasználható 120 ezer forintot ezzel túllépték volna, amit megindokolva még mindig nem nekik kellett volna kifizetniük, ha fél évig továbbfoglalkoztatják a programban résztvevő hat közmunkást. Ezt már nem találták kigazdálkodhatónak, így a tenyésztésről lemondtak, de a máshonnan odaszállított struccok levágását és visszaszállítását vállalják.

A 2013-ban szintén közmunkában felépített húsüzemben minden feltétel adott arra, hogy ne csak a sertést, hanem ezt az egzotikus állatot is feldolgozzák. A polgármester elmondta, a sárándiak – ők velük ellentétben belevágtak a tenyésztésbe – például hozzájuk viszik majd a vágásérett struccokat. Az elmúlt héten több tucat disznót trancsíroztak fel bérvágással, de a saját állományukat is ott dolgozzák fel, amellyel az önkormányzat konyháját látja a szociális szövetkezet húsfeldolgozó üzeme.

HBN–ÉP
hirdetés