Nem találtak veszélyes gyerekülést a szakemberek

Nem találtak veszélyes gyerekülést a szakemberek
© Illusztráció: AFP
Debrecen – Minden ötödik gépjármű vezetőjét kellett szóbeli figyelmeztetésben részesíteni.

Bevásárlóközpontokban, autósboltokban, gyermekboltokban, valamint a közutakon is ellenőrizték a gyermekülésekre vonatkozó előírások betartását a hatóságok munkatársai.

Megnyugtató eredmény

Az országos akció megnyugtató eredménnyel zárult: a szakemberek nem találkoztak engedély nélkül forgalmazott rossz minőségű gyermekülésekkel, de 154 vizsgált gyerekülés kifogásolható volt, valamilyen szempontból. Az akció során a közlekedési hatóság a gyerekülések mellett a fékproblémák elkerülésére és ezek kiszűrése koncentrált. Ötezernél is több megállított és megvizsgált jármű közül 1068 esetben szóbeli figyelmeztetéssel éltek az ellenőrök, 729-ről állapították meg, hogy műszaki állapota nem megfelelő.

Lépésről lépésre

Az akció részeként a szakemberek a gyermeküléseket is ellenőrizék a forgalmazóknál és a kereskedőknél. Az előírásnak nem megfelelő termékek ugyanis baleset esetén nem védik megfelelően a gyerekeket, ezért az ilyen termékek forgalmazása tilos. A biztonsági gyermekülést olyan magyar nyelvű útmutatóval kell ellátni, amely részletesen mutatja be szöveggel, rajzokkal vagy ábrákkal, hogy hogyan kell az ülést biztonságosan beszerelni – a kifogásolt termékek esetében ez a tájékoztató nem volt megfelelő. Megnyugtató, hogy egyetlen engedély nélküli vagy feltűnően rossz minőségű, feladatát ellátni képtelen, ezért veszélyes gyermekülést sem találtak az ellenőrök.

HBN

Címkék: ,