Helyesírási kvíz

2020.02.11. 17:40

Visszaéltek velünk a bankkártyaadatok

Fábián György kollégánk – aki 2019 márciusában első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – nem nyugszik, ha játékos helyesírási ismeretterjesztésről van szó: itt az újabb heti fejtörője, illetve az előzőnek a „kibeszélése”.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Számba véve a 37. tesztünkre érkezett válaszokat, sajnálattal közöljük: ismét van miről írni. Nézzük a mindenképp magyarázatot igénylő eseteket, a 2020. február 5-én kelt statisztika szerint!

bankkártyaadatok: a válaszok 26 százaléka tanúskodik arról, hogy tesztestársaink egy része rájött: beugratós kérdéssel van dolga, s az egyik megadott alak sem helyes. Voltunk ugyanis olyan aljasak, hogy betűhibát rejtettünk el mindkettőben. Egyébként természetesen egybeírandó, a szabály: a 110.

Margit-sziget / Margitsziget: 15 százalékban sikerült eltalálni, hogy mindkét alak helyes lehet, attól függően, mit jelent. Miért? Természetföldrajzi névként kötőjeles (175. b), városrészként egybeírandó (174. b). Párhuzamos példa teszi még világosabbá a helyzetet a 172. pontban.

Klimt-kép: itt már 49 százalékban helyes megfejtések érkeztek, de azért nem árt átismételni: 112., 263. e), 166.

munkaerő-megtartó képesség: a válaszok 19 százaléknak sikerült célba találni, igaz, adtunk is lehetőséget a hibázásra bőven. Több szabály érvényesül. A szókapcsolat egészére a 118., a munkaerő-megtartóra mint összetett szóra pedig a 110., illetve a 139.

karikatúrakiállítás: 22 százaléknyi jó válasz futott be. Tesztedzett játékosoknak ezt már vágni kellene. Vajon melyik helyesírás-ellenőrző program vitt be ennyi elkötelezett kvízelőt az erdőbe? Szabály: 110111. (Aki esetleg a 139. szabály alapján kötőjellel írná, az tartsa szem előtt, hogy a karikatúra nem összetett szó, így nem ér a szótagszámlálás!)

De búnak ne eresszük kobakunkat, máris itt az újabb üdítő lehetőség!

A megoldások többnyire ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó), vagy az abban szereplő párhuzamos példákból levezethetők. Segítenek a Manyszi tanácsadóinak a válaszai is, az e-nyelv.hu oldalon.

F. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában