Nem szennyezett, iható a veszprémi víz

Nem szennyezett, kiváló minőségű és fogyasztható a veszprémi víz, nincs ok pánikra – jelentette be a regionális tiszti főorvos, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója és a veszprémi polgármester pénteki közös sajtótájékoztatójukon.

A polgármester korábban ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a volt Bakony Művek területén elkövetett környezetkárosítás gyanúja miatt. Akkor felmerült, hogy a szennyeződés az ivóvizbe is bekerülhetett, a szakemberek szerint azonban a korábbi hírekkel ellentétben iható a veszprémi víz.

Egészséges, ásványokban, nyomelemekben gazdag a veszprémi víz – mondta a pénteki sajtótájékoztatón Debreczenyi János polgármester. Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója pedig kiemelte, minden mérés azt mutatja, hogy a hálózatokba táplált ivóvíz kiváló minőségű, a kutakban nyoma sincs szennyeződésnek. Ezt az állítást Bujdosó László regionális tiszti főorvos is megerősítette. Azt mondta: nincs szükség semmiféle beavatkozásra, nincs mérgező anyag a veszprémi ivóvízben.

Mint arról a Független Hírügynökség korábban beszámolt: ismeretlen tettes ellen feljelentést tett Debreczenyi János veszprémi polgármester a Veszprém Megyei Rendőr- főkapitányságon, a volt Bakony Művek területén elkövetett környezetkárosítás gyanúja miatt. A gyanú szerint a 15-20 évvel ezelőtt a termelés során veszélyes anyag kerülhetett a talajba, amikor az üzemben az autóalkatrészek gyártásakor nem ügyeltek a különböző veszélyes anyagok, például az olaj és a benzin tárolására.

A terület jelenlegi tulajdonosa lakóházak építését tervezte a környéken, de ezelőtt környezetvédelmi vizsgálatot végeztek. Néhány hete, a fúrások során derült ki, hogy a talajban veszélyes anyag van. Ez azonban a korábbi hírekkel ellentétben nem érinti és nem veszélyezteti az ivóvízbázist.

Most próbafúrásokat végeznek a területen, hogy kiderüljön, pontosan milyen mértékű a környezetkárosítás és a veszélyes anyag milyen hatással lehet a környezetre.

– Független Hírügynökség –