Még mindig nem szállítják el a mérgező hulladékot a lászlóházi és debreceni lerakókból

Akt.:
A Határ úti telep Debrecenben
A Határ úti telep Debrecenben - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A februári állapot szerint nem szennyeződött a talajvíz Balmazújváros-Lászlóházán.

A Debrecenben található Határ úti és a balmazújváros-lászlóházi veszélyeshulladék-lerakó telepek felszámolása 2–4 hónap alatt zajlik le. A mentesítés akár már a kora nyáron elkezdődhet és ha minden jól megy, ősszel be is fejeződhet – közölte márciusban portálunkkal a Földművelésügyi Minisztérium. Arról is beszámoltak, hogy a telepeken található hulladékok egyik része galvániszap-lerakóba kerül, másik részét égetőbe viszik. Korábbi hírek szerint a kormány 400 millió forintot biztosít a kármentesítésre.

Nem tudni, mikorra

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda mostani tájékoztatása szerint a telephelyek felszámolása két ütemben történik majd. Az első ütemben kiírják a mentesítésre vonatkozó közbeszerzési pályázatot. A második ütemben a tönkrement tárolóedényekből újakba csomagolják át az anyagokat, aztán elszállítják a megsemmisítőkbe, végül megtisztítják a területeket. (Balmazújváros-Lászlóházán kijavítják a csapadékvíz-elvezető rendszert.) Az első ütemre vonatkozó közbeszerzési eljárást várhatóan augusztusban indítják el, szerződéskötésre szeptemberben kerülhet sor. A feladatok befejezésének időpontja ezek lefolytatásától, valamint a kivitelezés ütemezésétől függ.

Méreg nélküli a víz

Azt is megtudtuk, hogy a telephelyeket jelenleg a nap 24 órájában őrzik. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség 2015. február 2-án a balmazújváros-lászlóházi telephely monitoringkútjaiból mintát vett, a minták elemzése azonnali kárelhárításra okot adó szennyezést a talajvízben nem tárt fel.

Csak elvileg kezdhető újra

A Határ úti telepen az égetés csaknem három éve szünetel hivatalosan, amit a helyi zöldhatóság tiltott meg, azért, mert sok jogszabálynak nem felelt meg a tulajdonos Chase Coorporation Kft. Például nem továbbították online módon, folyamatosan a kéményből kiáramló füst összetételéről szóló adatokat. A céget most felszámoló Cash & Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt. a kazánt is értékesítheti, de szakemberek szerint erre kevés az esély, mert az esetleges vevőnek több tízmillió forintot kellene ráköltenie, ami egy ilyen kapacitású égető esetében nem érné meg.

HBN–OCs


Egy ideig még a megyében marad a veszélyes hulladék
Debrecen – Őszre ígérik a debreceni és a lászlóházi veszélyes hulladékok elszállítását.


Vége a füstölésnek?
Debrecen – Az állam ad pénzt a Határ úti egyik veszélyeshulladék-lerakó felszámolására.


A kormány 400 milliót ad a balmazújvárosi veszélyeshulladék-tároló felszámolására
A kormány 400 millió forintot biztosít a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában található veszélyeshulladék-tároló felszámolására – jelentette be a helyszínen a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a sajtó képviselői előtt.


Kormányszóvivő: felszámolják Balmazújváros-Lászlóháza veszélyeshulladék-tárolóját
Felszámolják Balmazújváros-Lászlóháza veszélyeshulladék-tárolóját; a kormány 400 millió forintot biztosít a tároló felszámolására, a területen felhalmozódott mintegy 3500-3700 tonna veszélyes hulladék csaknem 70 százalékának elszállítására, illetve a szükséges kármentesítés elvégzésére – számolt be Kovács Zoltán kormányszóvivő a szerdai kormánydöntésről az M1 hírcsatornán.