(Nem) sörivóknak való (?)

Akt.:
(Nem) sörivóknak való (?)
© Fotó: Archív
Amíg lócitrom van, addig legyek is lesznek, szól a természet év tízezrek alatt kikristályosodott törvénye. A piacgazdaság ezt az egymásra találást akként fordította a maga nyelvére, hogy ameddig egy árucikket megéri eladni, vagyis mutatkozik iránta kereslet, addig árulják. Legalábbis elméletben. T.Szűcs József jegyzete.

Nem tudom személyemet mennyire lehet a kereslet kategóriájába sorolni, mindenesetre már legalább tíz éve mutatkozom a város, városok különböző boltjaiban egy bizonyos, s ami a lényeg, alkoholmentes sörmárkát keresve. Ám alighanem kevés vagyok hozzá, mint kedvenc hasonlatomban (a mackósajtosban) a brummogás. Merthogy elég kevés boltban tartják. A lényeg, mióta a magyar virtushoz alighanem méltatlanul leszoktam az alkoholos italok élvezetéről, haladó hagyományaimat alkoholmentes sörrel folytattam. Ám csakis egyetlen fajtával. Egy olyannal, amelyet szerencsémre nem kísér az alkoholmentesek egy részére jellemző, leginkább talán éretlen sárgadinnyére (takarmánytökre?) hajazó utóíz. Hanem ugyanazt az élvezeti értéket nyújtja, amelyet vagy negyven esztendeig volt szerencsém alaposan kiismerni alkohollal dúsított társaik révén. A lényeg tehát, hogy „rátalálmányom” tényleg sör. Ízében, mellék- és utóízében ízeiben stb., s nemcsak nevében. Igaz, azért nem kóstoltam végig az egész hazai választékot. Mert amint megleltem az igazit, a tökéletest, a nélkülözhetetlent, felhagytam a választék további tesztelésével. S annyira egymásra találunk, hogy minden féltékenységemet félretéve szívesen megosztanám másokkal is az alkoholt nélkülöző italok eme delikátjának erényeit. Ám az évek alatt, mióta csak ezt fogyasztom (tej, tea, víz stb. mellett) ugyanis senkit sem tudtam rávenni, hogy legalább egyszer kóstolja meg. Az érv: ha valaki sört akar inni, akkor igyon azt, ha meg nem, akkor válasszon valamilyen tisztességes üdítőt. Így talán nem véletlen, hogy bizonyos városkörzetekben gyakorlatilag én vagyok egyetlen vásárlója ennek a márkának.

Egy bibi azért van a dologban. Az alkoholmentes sörök ugyanis általában drágábbak, mint alkoholos társai. S ez kedvencemre ugyancsak áll. De hát mint minden szenvedélynek, ennek az árát szintén meg kell fizetni. Tudomásul veszem, s megteszem. S tenném ezután is. Amíg testileg, lelkileg, anyagilag képes vagyok, leszek (leszek?) rá.​

T.Szűcs József
hirdetés