Nem rekedt Szlovákiában senki

Nem rekedt Szlovákiában senki

Csak a Magyarországra belépők autóját ellenőrzik azért, hogy a hólánc szerepel-e a felszerelések között.

2006. január 2-án nulla órától az autósok kötelező felszerelési tárgyai közé tartozik, ha Magyarországra kívánnak belépni. Ezt a szabályt a sátoraljaújhelyi közúti határátkelőnél is alkalmazzák, erre a határátkelőhöz közelítve tábla is figyelmezteti az autósokat, kamionosokat.

Azoktól a magyar autósoktól nem kérik még számon a hólánc meglétét, akik még szilveszter előtt hagyták el hazánk területét és most térnek haza a téli vakációról. Aki azonban akárcsak egy tankolás erejéig kilép az országból, attól visszafelé már számonkérik a hóláncot, ezért az alkalmi átlépőknek már érdemes azt itthon beszerezni, bár a magyar állampolgárokat hólánc nélkül is hazaengedték a határőrök. Tömeges visszafordításokról nem tudtak beszámolni hétfőn a sátoraljaújhelyi közúti határátkelőnél.

Akiket mégis vissza kellett fordítani, azok is hamarosan újból megjelentek az átkelőnél, ugyanis a határhoz közel több üzemanyagtöltő állomás is van, ahol hétfőn a szokásosnál nagyobb mennyiségben fogyott a hólánc. Általános tapasztalat, hogy a kamionosok mindegyikénél megtalálható a hólánc, hiszen egy nagyobb havazásnál ezek a nagy tömegű járművek szoktak a legkönnyebben elakadni a hóakadályokon. Ezen kívül azoknál is volt a hólánc, akik a szlovák vagy lengyel hegyek között töltötték a téli szabadságukat, hiszen enélkül ezekre a vidékekre nem is tanácsos elindulni a téli időszakban.

B.G.