Nem pomponrázással világbajnok

Látványos gyakorlatokat mutatott be a magyar csapat
Látványos gyakorlatokat mutatott be a magyar csapat - © Fotó: Magánarchívum
Nyíregyháza – A 23 éves nyíregyházi lány a magyar egyetemi cheerleader-válogatottal lett a világ legjobbja.

Egy angol szó, ami sokak számára (még) nem mond semmit, Szurov­csák Cintiának azonban az élete legnagyobb élményét jelenti és ki tudja, mennyi szép örömöt szerez még neki. A torna, az akrobatika és a tánc elemeit ötvöző sportág az 1880-as években jött létre Amerikában, az évek alatt rengeteg változáson ment keresztül, versenysport válfaja pedig egyre elterjedtebb az egész világon, így 2009-ben Magyarországra is eljutott és azóta is töretlenül fejlődik.

A nyíregyházi lány 2017 márciusában ismerkedett meg a cheerleadinggel és egészen addig fejlődött, hogy mára már világbajnoknak mondhatja magát. De ne szaladjunk ennyire előre.

– Még kiskoromban a szüleim beírattak a Reflex Moderntánc Stúdióba, majd később az Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola leány szertornász csapatát erősítettem – mondta Szurovcsák Cintia. – A Krúdy Gyula Gimnáziumban végzett tanulmányaim ideje alatt sajnos kimaradt az életemből a sport, így nagyon örülök, hogy másfél évvel ezelőtt, már a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatójaként rátaláltam a cheersportra. A volt kollégiumi szobatársam szólt, hogy nézzek meg egy edzést, mert úgy gondolta, alkalmas lennék rá. Nehezen vett rá, de aztán csak elmentem és rögtön beállítottak, nem hagyták, hogy ücsörögjek. Azonnal megtetszett.

cher2

Sok időt tölt a magasban

Cintia azért szánta rá magát nehezen, mert elsőre a leginkább amerikai meccsek szünetében táncoló lányok jutottak eszébe. Hamar kiderült, hogy itt nem erről van szó.

– Volt bennem egy sztereotípia, hogy ez táncból és pomponrázásból áll. A sportágnak valójában van egy dance és egy cheer ága, mi az utóbbit csináljuk, ami az akrobatikához és a tornához áll közel. Szóval, mi nem pomponlányok vagyunk, nagyon nem szeretjük, ha annak hívnak bennünket.

Ha leegyszerűsítjük a csapaton belüli pozíciókat, akkor beszélhetünk flyerekről, akik az idő nagy részét a levegőben töltik, és base-ekről, akik emelésekkel, dobásokkal odajuttatják őket. Cintia az előbbibe tartozik, s mint mondja, annak ellenére sincsen benne félsz, hogy általában több méter magasan „repked”.

– A legelső emelések még nagyon szokatlanok voltak, de akkor is inkább izgalom volt bennem, mintsem félelem. Ha például piramist „építünk”, akkor több szint áll egymásra, de ekkor sincs ok aggodalomra, hiszen igyekszünk a lehető legbiztonságosabban gyakorolni, így általában nem esünk nagyot. Sokat készülünk, hogy hibátlanul menjen minden. Úgy gondolom, hogy bárkiből lehet jó cheerleader, aki szenvedéllyel és kitartással csinálja. Amikor új elemet tanulunk, általában nem sikerülnek elsőre, de ilyenkor sem szabad feladni. Fontos a bizalom is, nem félhetünk attól, hogy leesünk, vagy ránk esnek.

A nehéz edzéseknek aztán meglett a gyümölcse, jelenlegi csapatával, az ELTE-vel idén nyáron Nanjingban szerepelt a Kínai Világkupán, és ha már ott volt a magyar együttes, premier coed (nehezebb elemeket tartalmaz) kategóriában meg is szerezte a második helyet. Az újabb nagy sikerre sem kellett sokat várni, hiszen Cintiát meghívták a magyar egyetemi válogatottba, amellyel októberben a lengyelországi Lodzban rendezett Egyetemi Cheerleading Világbajnokságon az első helyet szerezte meg a 22+1 fős együttes tagjaként.

Életre szóló élmény lenne

– Hatalmas megtiszteltetést és izgalmat jelentett bekerülni az első magyar egyetemi válogatottba, hiszen mi képviselhettük először Magyarországot ezen a tornán. Amikor megtudtam, hogy alakulóban van egy ilyen csapat, akkor reménykedtem, hogy engem is beválasztanak. Nagy élmény volt a világbajnokságon szerepelni. Olyan csapatokkal állhattunk egy szőnyegen, és volt lehetőségünk végrehajtani velük egy-egy emelést, mint az amerikaiak, akik a sportág legjobbjai. Azokkal az emberekkel találkozhattunk, akikre felnézünk, követjük őket Instagramon és tátott szájjal nézzük, hogy miket csinálnak hétről-hétre.

És hogy mi lehet a végállomás? Akár egy olimpiai szereplés is, merthogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2016-ban ideiglenes jelleggel elismerte sportágként a cheer­leadinget, így ha a sportág nemzetközi szövetsége a három éves átmeneti időszakban minden előírásnak megfelel, akkor akár már a 2024-es olimpia programjába is bekerülhet.

– Ezt a sportágat itthon leginkább huszonéves egyetemisták, illetve gimnazisták űzik. Manapság egyre többen kezdik el egészen fiatalon, így az utánpótlástól is függ, hogy milyen lehetőségeim lesznek később, de természetesen sokszor eljátszom a gondolattal, hogy milyen életre szóló élmény lenne eljutni az olimpiára – zárta szavait a világbajnok lány.

– Molnár Krisztián –